Večeras Brkovi u klubu Uljanik

Grupa Brkovi
Grupa Brkovi

Večeras u 22.30 u klubu Uljanik će nastupiti jedna od najpopularnijih domaćih glazbenih skupina iz alternativnog okruženja, Brkovi iz Zagreba. Bend postoji od 2004. a za pulski koncert dečki najavljuju pravi dernek uz promociju novog albuma "Torzo Dade Topića" te izvedbe svih njihovih hitova.

Zasićeni sotoniziranjem tzv. "narodne" glazbe u medijima i uštogljenim podjelama glazbe na urbanu i neurbanu, petorica mladića punkerske provenijencije odlučuju svirati narodnjake na način na koji jedino znaju - žestoko i beskompromisno s ciljem konačnog oslobođenja od vladajuće malograđanštine koja im pritišće grud. Zahvaljujući licemjerju koje vlada u tzv. urbanim krugovima, koje se gnuša narodnjaka, ali istodobno potajno uživa u njima, Brkovi brzo ostvaruju veliki uspjeh. Njihovo tankoćutno muziciranje, šovinistički tekstovi, buđenje niskih strasti, općenito - larpurlartizam, pronalaze publiku - prema njihovim riječima "u onima koji se srame svoje rodovske prošlosti i genetskog podrijetla". Svoju glazbu nazivaju "turbo punk folk wellness i spa" sumirajući tako sve elemente koje su u nju unijeli, kao i one koje su stvorili (wellness i spa do tada se nisu vezali uz glazbu).

Album prvijenac "Punkfolkwellness" snimljen je početkom 2009. Uslijedili su 2012. "Balkanski Esperanto" koji nastavlja u prepoznatljivom i još luđem stilu, te nakon toga 2014. stiže "Pizda Materina" da bi ove godine objavili "Torzo Dade Topića".

Članovi Brkova uvijek rado ističu kako su na njih utjecali Zlatni Lajbeki, Thin Lizzy, Saxon, Dečki Z’bregov, Judas Priest, Tifa, Kultur Shock, Iron Maiden, The Addicts, Blue Oyster Cult, Divlje Jagode, Bora Spužić Kvaka, Tarantula, Vatreni Poljubac, Manowar, Milić Vukašinović, Helloween, Angel Witch, Teška Industrija, Slobodan Nikitović te mnogi drugi.

Ulaznice u pretprodaji mogu se naći u Rock baru Mimoza, Caffe baru Bass, Rock caffeu i klubu Uljanik. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter