Veceras barokni spektakl u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veceras u 20 sati u uvali Peškera održat ce se svecano otvorenje jubilarnog poreckog povijesnog festivala Giostra, manifestacije koja iz godine u godine okuplja sve više Porecana. Manifestacija je prerasla u veliki barokni spektakl koji obilježavaju plesovi, viteški turnir, a od ove godine i pravi mjuzikl u vlastitoj produkciji.

Svi su giostranti volonteri, pa tako i plesna skupina, kao jedna od prvih osnovanih sekcija koja danas ima oko 50 plesaca. Vecina njihovih koreografija su barokni plesovi.

Notni zapisi iz spomenicke knjižnice Zavicajnog muzeja poslani su na valorizaciju u venecijansku ustanovu Scuola di musica e danza antica, za njih je koreografiju napisala Ilaria Sainato te su postali jedan od stalnih programa plesaca Giostre koji ih osim na festivalu, prezentiraju i na gostovanjima u drugim gradovima. Voditeljica plesne sekcije je Sabrina Bonita Žužic.

Modna sekcija još je jedna od mnogobrojnih aktivnosti Giostre. Dizajnerica Marinela Stojnic zadužena je za osmišljavanje kostima, a vecina se kostima šiva u domu još jedne giostrantice, Dunje Bencic.

U društvu djeluje i fotoklub koji okuplja fotografe. Društvo je ove godine dobilo i novu sekciju, dobošare, kojih za sada ima osam, a bit ce zaduženi za podizanje atmosfere na festivalima i gostovanjima, što je giostrantima dobro došlo buduci da su do sada za ovaj dio uvijek bili zaduženi gosti iz prijateljskog talijanskog grada Monselice.

Trecu godinu zaredom festival ce biti poprište velikog viteškog turnira, spektakla Giostre koji je okosnica i glavni motiv oko kojega se vrti cijela prica.

Subota, 10. rujna
10-12 sati, Trg slobode - plesni i zabavni program, barokni plesovi, modna revija, zastavnicari, macevaoci
10-22 sata Trg slobode - Fiera Franca Triduana, sajam
17 sati, uvala Peškera - viteški turnir Masgalano, kvalifikacije za Giostru
19.30 sati, Trg slobode-uvala Peškera, svecani mimohod giostranata
20 sati, uvala Peškera - viteški turnir Giostraž

Nedjelja, 11. rujna
10-12 sati, Trg slobode - plesni i zabavni program, barokni plesovi, modna revija, zastavnicari, macevaoci
10-22 sata Trg slobode - Fiera Franca Triduana, sajam
19.30 sati, Trg slobode-uvala Peškera - svecani mimohod giostranata
21 sat, uvala Peškera - premijera mjuzikla "Viva la Giostra!"


Podijeli: Facebook Twiter