"Večera u Emausu" stigla u Zagreb uz zaštitu policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod jakom policijskom zaštitom Caravaggiovo remek-djelo "Večera u Emausu" stiglo je danas iz Italije u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO), gdje će biti iduća tri mjeseca, kao najvrednije umjetničko djelo ikada izloženo u Hrvatskoj.

Slavno ulje na platnu iz 1606. dopratila su do zagrebačkog muzeja četiri policijska vozila, a potom je sanduk sa slikom, uz nadzor "dugih cijevi" i više policajaca, u samo nekoliko minuta i uz kratku obustavu prometa iz štićenog kamiona unesen u MUO.

Po uobičajenoj proceduri sanduk se neće otvarati iduća 24 sata, kada će se nakratko otvoriti i zatvoriti radi dokumentiranja preuzimanja umjetnine, uz nazočnost kustosice Amalije Pacia iz Pinakoteke Brera u Milanu, gdje se slika inače čuva.

Osigurana na 60 milijuna eura, Caravaggiova slika bit će izložena u dvorani baroka MUO-a, uz stalni zaštitarski nadzor, sigurnosne barijere, kamere i detektore kretanja.

Katarina Bence, konzervatorica savjetnica i voditeljica tehničkog tima MUO-a, rekla je da se slika mora čuvati pod posebnim uvjetima, na 23 stupnja i uz 55-postotnu relativnu vlažnost zraka, a izložit će se uz ograničeno osvjetljenje.

Dolazak Caravaggiove slike u Zagreb ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović ocijenio je važnim zbog političke poruke i dobrodošlice Italije za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali još važnijim smatra što će se hrvatska publika imati priliku prvi put susresti s jednim od remek-djela europskog baroknog slikarstva.

Ta se Caravaggiova slika pojavljuje i u najpovršnijim pregledima povijesti umjetnosti; kada se spominje "Mona Lisa", Michelangelo ili "Posljednji sud", među njima je i "Večera u Emausu", istaknuo je Gašparović.

Luca Laudiero, prvi tajnik u talijanskom veleposlanstvu, složio se da je posudba te slike važan događaj i veliki dar dobrodošlice za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Caravaggiova slika, s prizorom Isusa koji nakon uskrsnuća dolazi na večeru u jednu gostionicu, u Zagrebu će biti izložena od 5. lipnja do 31. kolovoza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter