Vecer za ljubitelje zborske pjesme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"S pjesmom zajedno/Con il canto insieme" naziv je 5. susreta zborova, održanog u subotu u velikoj dvorani umaškog Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" u organizaciji ovdašnjeg mješovitog pjevackog društva Vox Siparis. Susret je okupio cetiri zbora koja su izvela niz zabavnih, duhovnih, domacih i talijanskih, te narodnih skladbi.

Prvi je nastupio domacin Vox Siparis pod vodstvom maestre Mirele Zemcak, koji je osnovan prije sedam godina i danas okuplja cetrdesetak pjevaca raznih generacija. Izveli su narodne "Oj, divojko" i "Istarski tanac", medimursku "Vuprem oci" i "Tebe pojem".

Zbor "Marco Garbin" iz Rovinja osnovan je 1947. godine i rezultat je spajanja dvaju zborova iz NOB-a, jedne sekcije koja je pod ravnanjem maestra Marca Garbina djelovala u sklopu KUD-a "Otokar Keršovani" te zbora iz sastava talijanskog partizanskog bataljuna "Pino Budicin" u kojem su pjevali vecinom rovinjski mladici.

Iza njih je 60-togodišnje iskustvo, pa je i to možda razlog zašto su upravo oni sinoc pod ravnanjem Giorgia Sugara izveli najviše skladbi - cak 11, sve na talijanskom jeziku. Bile su to "Rosa alpina", "Nuvola", "Gurada la luna", "In mezzo al mare" i druge.

Nastupili su zatim zboraši KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule, osnovanog 1951. godine, otkad neprestano djeluje. Zbor uspješno njeguje vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja utkanog u djela hrvatskih skladatelja iz Istre. U Umagu su izveli pjesme "Delat cu brajde", "Ave Maria", "Bongo, bondo","When I fall in love" te "Syahambu".

Taj je KUD prije cetiri godine osnovao mješovitu vokalnu skupinu Nešpula"na inicijativu nekoliko mladih entuzijasta s ponešto drukcijim repertoarom. Nešpula je Umažanima izvela crnacku duhovnu "This little light of mine", zatim Sealovu "Kiss from a rose", "Adios nonnino" i "Dalmatinski lero". I maticni zbor i ova vokalna skupina nastupaju pod ravnanjem Tatjane Merkl.

Susret je završio razmjenom darova i druženjem uz kolace i tako ispunio svoj cilj – stvaranje prijateljskih veza i suradnje medu zborovima.


Podijeli: Facebook Twiter