Večer vrsnih interpretacija

Duo Nesactivm (N. LAZAREVIĆ)
Duo Nesactivm (N. LAZAREVIĆ)

U crkvi sv. Franje održan je koncert Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, čiji su pokrovitelji bili Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule.

Brojni izvođači

Na repertoaru su bila djela Davida Poppera, Gaetana Donizzettija, Johanna Pachelbela, Oyvind Westbyja, Giacoma Puccinija, Franza i Karla Dopplera, Franza Schuberta te Manuela De Falle. Nastupili su vrsni glazbenici, koji su i priznati glazbeni pedagozi, stvorivši tako vrlo ugodnu atmosferu u znaku vrlo dobrih izvedbi.

Sve je započelo Pachelbelovim "Canonom" gdje se predstavio Duo Nesactivm u sastavu pijanistice Aleksandra Santin Golojka i Jadranka Celić Bernaz, koje već dugo nastupaju zajedno i zvuče vrlo usklađeno i uigrano. "Concertinom za marimbu", predstavili su se Vedran Vojnić (marimba) uz pijanisticu Eldu Krajcar Percan.

Note španjolskog impresionističkog skladatelja predstavila je pijanistica Tatiana Šverko izvevši De Fallovu "Serenatu Andaluzu" i

"Danza ritual del Fuego", a braća Jurić - pijanistica Chiara i violončelist Fabio odsvirali su Popperovu "Koncertnu polonezu op. 14". Nakon toga je sopranistica Mila Soldatić uz pratnju pijanistice Aleksandre Golojke izvela Puccinijevu "Tu che di gel sei cinta", iz opere "Turandot" te potom "Senza mamma", iz opere "Suor Angelica".

"Sonatu za flautu i klavir" Gaetana Donizettija sa stavcima Largo i Allegro odsvirale su Samante Stell (flauta) i klaviristica Aleksandra Golojka.Romantične Schubertove note došle su do izražaja tijekom izvedbe pijanista Vladimira Mlinarića, koje je izveo djelo "3 moments musicaux op. 94", a potom su nastupile flautistice Stell i Dragun uz pijanisticu Aleksandru Golojku.

Povijest Društva

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika osnovano je 1945. godine inicijativom grupe glazbenika svjesnih potrebe strukovnog udruživanja. Tijekom godina Društvo je razvilo živu aktivnost na svim područjima umjetničkog glazbenog djelovanja. Briga o statusu umjetnika, unapređivanje glazbene kulture i rad s mladima postaju važni zadaci na kojima članovi predano rade više od pola stoljeća. Kontinuirani rad s novim generacijama glazbenika i publike primarni je zadatak koji ovo Društvo uspješno obavlja. Od početnih 35 članova, kroz Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika je do danas prošlo više od 500 glazbenih umjetnika koji svojim radom i umjetnošću sustavno grade i održavaju ugled hrvatske glazbene kulture.

HDGU-Ogranak Pula proslavio je 2013. svoj deseti rođendan koncertom "Zvuci Istre" u Zagrebu i realizacijom istoimenog albuma s djelima istarskih skladatelja. Od 2004. članovi se okupljaju da bi na već tradicionalnom godišnjem koncertom u lipnju, u crkvi sv. Franje u Puli, i Božićnim koncertom u prosincu u INK-u zajedno muzicirali. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter