Večer talijanske kancone sutra na Portarati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu manifestacije Na ulicama i trgovima, sutra, 6. kolovoza, s početkom u 21 sat na Portarati održat će se koncert pulskog benda Musicitta' – večer talijanske kancone. Pokrovitelji koncerta je TZ Grada Pule, a organizator Musicitta' bend.

Glazba za ples

Grupa Musicitta' je glazbena skupina iz Pule, koju je osnovala flautistica Samanta Stell, glazbenica širokog glazbenog iskustva koja je svoju akademsku naobrazbu i primarnu orijentaciju na repertoar klasične glazbe znatno proširila okrećući se i drugim glazbenim izričajima, posebice jazzu i latino glazbi.

Godine 2012. pokrenula je bend Musicitta' te okupila različite glazbenike koji su imali iskustvo i afinitete u različitim glazbenim izričajima, s idejom stvaranja glazbe kojoj je osnovna ideja da vrati publiku danas potpuno zaboravljenoj glazbi za ples. Tako je nastala glazbena skupina koja se prvenstveno izražavala kroz različite ritmičke pa time i plesne obrasce: swing, beguine, tango, waltz, cha cha, bossa nova, rhumba, samba, salsa, calypso, conga, latin rock, latin jazz, mambo, merenge...

Razumijevanje za ovakav glazbeni izričaj pokazala je pulska Zajednica Talijana, pa ovaj band već godinama nastupa na terasi popularnog Circola omogućavajući zaljubljenicima u ples da uživaju uz živu glazbu. Ovi nastupi učinili su da je Musicitta' postala kućnim bandom Circola te u mnogome odredili razvoj melodijskog i tekstualnog repertoara grupe, koja se s vremenom prvenstveno orijentira na romansko govorno područje, te na talijansko, španjolsko i portugalsko glazbeno naslijeđe.

Kroz ovaj period članstvo u bandu je fluktuiralo i kroz band su prošli ili s bandom surađivali mnogi znani istarski glazbenici. Od prvih dana u bendu je i gitarist Damir Vukelja, koji je sa Samantom Stell postao konstanta i okosnica grupe. Njih dvoje su osnovali i stanovitu sekciju grupe Musicitta', pod nazivom MusiCity koja je više orijentirana na blues, funk groove, soft jazz i fussion, a koja izvodi znane skladbe, ovaj put uglavnom anglosaksonskog govornog područja, ali u originalnom novom aranžmanu pod sloganom "old tunes in new groove". S ovim konceptom Stell i Vukelja su digli band na razinu svojevrsnog glazbenog projekta te proširili suradnju na još širi krug glazbenika.

Kroz ovu svojevrsnu razvojnu evoluciju sazrijelo je i vrijeme za autorske uratke ovog glazbenog tandema. Naime, u izradi je nosač zvuka s autorskom glazbom, a njegova specifičnost je prvenstveno u tome što su svi tekstovi pisani na istromletačkom dijalektu.

Mi me insogno

S ovog nosača zvuka valja istaći skladbu "Mi me insogno" s kojom su se predstavili na Festivalu dell'istroveneto - Dimela cantando u lipnju ove godine. Glazbu je napisao Damir Vukelja, tekst Thomas Kaiserwald, a aranžmane Damir Vukelja i Samanta Stell.

Na koncertu u nedjelju nastupit će u sljedećem sastavu:

Samanta Stell (flauta, prateći vokal ), Damir Vukelja (gitara), Roberta Goldin (vokal), Darko Brajković (bas gitara), Andrea Rojnić (klavijature, vokal), Vedran Vojnić (bubnjevi ) i Petar Kordić (vokal).

Musicitta' bend izvodi glazbu u vlastitim aranžmanima, a na repertoaru su im talijanske kancone, hitovi sa Sanremo festivala te neke od autorskih pjesama me na istrovenetskom s već spomenutog nosača zvuka. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter