Večer sjećanja na Novellu


Posjetitelji i brojni izvođači u prepunoj velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Umagu sinoć su se prisjetili umaške pjevačice Novelle Radaljac na koncertu pod nazivom "Živjet ću dok pjevam". Na koncertu su nastupili brojni domaći izvođači, Novellini prijatelji i kolege. Za života je Novella pjevala pjesme u kojima je pronosila i popularizirala ime Umaga i snimila je tijekom 15 godina karijere čak osam albuma, a Umažani su sinoć mogli čuti presjek njenih najvećih hitova.

Pino Degrassi, predsjednik umaške Zajednice Talijana i Sanja Bosnić, sjedeći na pozornici u improviziranom malom dnevnom boravku, sjećanje na pjevačicu evocirali su starim fotografijama, pričama o njezinoj karijeri, a sve uz pomoć njenih prijatelja i umjetnika koji su je poznavali. Posebno su dojmljiva bila sjećanja prijatelja iz djetinjstva, kao ona Lucie Moratto Ugussi. Potom su se na pozornici izmjenjivali izvođači, pridošli iz svih krajeva Istre te su s po jednom pjesmom odali počast Umažanki, koju će pamtiti po vječitom osmijehu na licu i velikoj volji za životom. Pjesma je za Novellu uvijek bila lijek, posebice u trenucima teške bolesti koja ju je pogodila.

Nastupio je zbor umaške Zajednice Talijana, a onda klapa Lungomare, Danilo Blaškić, Lidija Percan, Robertino, Sergio Pavat, duo Magnolija, Elio Pisak, Trio Rio i Jozefina, potom Giulio Codiglia s kojim su nastupili i Franco Maurel, Roberto Grassi i Boris Vito Vižintin, pa Zoran Tomaić, Sergio Preden Gato s kojim su svi u publici zapjevali pjesmu "Volare" Domenica Modugna, Joso Butorac, Mirko Cetinski, Goran Griff i njegova kćer Arlene, te na kraju velika Novellina prijateljica Vesna Nežić Ružić, koja je podsjetila na snažan duh i vitalnost koji su Umažanku pratili do posljednjeg trenutka života. Na kraju su svi pjevači zajedno na pozornici, uz pomoć publike, izveli Novellin hit s početka karijere "L’acqua della Muiella", koji je postao i neslužbena umaška himna. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter