Vecer sevdaha, folklora i plesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plesom i pjesmom folklornih bošnjackih skupina na Portarati te svecanošcu u Domu hrvatskih branitelja završen je 7. Festival bošnjacke kulture u Istri i Hrvatskoj koji je organizirala Bošnjacka nacionalna zajednica Republike Hrvatske i Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre.

Vecer sevdaha, folklora i plesa bila je odlicno posjecena i oni koji su se odlucili toplu ljetnu vecer provesti na jednoj od najljepših terasa u Puli, nisu požalili. Program je bio bogat, na pozornici su se izmjenjivali mnogobrojni izvodaci, od domace folklorne skupine Merak, Denisa Alicajica, Elme Muratagic i Enise Buljubašic, a veliki pljesak i oduševljenje zasigurno je izazvao Akademski kulturni centar univerziteta u Sarajevu "Seljo".

Festival su uz mnogobrojne clanove bošnjacke zajednice, posjetili istaknuti predstavnici Istarske županije i Grada Pule koji su redom pozdravili održavanje jedne takve manifestacije, obecavši daljnju podršku. Osim njegovanja bošnjacke kulture, ne samo Bošnjaka, vec svih naroda BiH, kako je rekao direktor Festivala Muhamed Muratagic, ovogodišnji festival imao je humanitarni karakter pa je ce prihod biti iskorišten za pomoc pri lijecenju Endija Kordina iz Labina.

Takoder, organizatori su se pobrinuli i za nekolicinu osoba iz nekadašnjeg izbjeglickog doma na Verudi Kamenjak pa su uz njihovu pomoc prisustvovali završnoj svecanosti na kojoj su imali prilike pogledati i poslušati tradicionalne bosanske plesove i pjesme, ali i kušati neka od tradicionalnih bosanskih jela.

Kao i svake godine dosad, tijekom održavanja Festivala u Istri, natjecalo se u pripremanju tih tradicionalnih jela poput bosanskog lonca, kadajifa, bamije, dolme, pite i slastica. Prema ocjenama žirija, najbolja u pripremanju kuhanih jela bila je Mevlida Mujdžic, u pripremanju bureka Hava Kenjar, pite je najbolje spremila Medina Sejfo, a prvo mjesto u pripremanju slastica zauzela je Eni Dedic. (N. SOFTIC; Snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter