Večer romantičnih fantazija

Sandro Vešligaj (D. ŠTIFANIĆ)
Sandro Vešligaj (D. ŠTIFANIĆ)

Izvrstan mladi pulski pijanist Sandro Vešligaj predstavio se cjelovečernjim koncertom u ponedjeljak navečer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Njegov solistički koncert kojim se predstavio romantičnim djelima bio je naslovljen "Večer fantazija", a na programu su bile tri fantazije, remek-djela iz razdoblja romantizma koja spadaju u sam vrh pijanističke literature.

Najprije je izveo tehnički iznimno zahtjevnu Schubertovu "Fantasie u C-duru, op.15 (D160) – Wanderer", jako precizno, tehničko besprijekorno i vrlo nadahnuto, odsviravši cijeli program bez nota i pokazavši na taj način veliku usredotočenost i sigurnost, bivajući uvjerljiv i dojmljiv.

Nakon toga uslijedila je Chopinova "Fantaisie, op.49", također izrazito romantična skladba, koja traži nadahnuti pristup koji je ovaj pijanist i priuštio nazočnima.

Kraj je bio u znaku Franza Liszta i "Apres une Lecture du Dante: Fantasia quasi Sonata", što je također bilo vrlo dojmljivo i uigrano.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završava u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Maturirao je na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu. Na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb stječe akademski naziv magistra muzike za klavir-izvođački smjer pod mentorstvom izv. prof. Vladimira Babina.  Sudionik je i dobitnik brojnih visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima (HDGPP 2007., 2011., 2013. (solist), i 2008. i 2011. (komorni sastavi), Mladi virtuozi u Zagrebu 2010., Pianoforte-Poreč 2010., Chopin Golden Ring u Sloveniji 2010., Lions Grand Prix-Rijeka 2011, Premio "Marizza" Trieste 2013). Značajni su i nastupi u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja F. Chopina 2010., kao i 2014. na 100. obljetnici Skrjabinove smrti u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. Također, u dva navrata, 2014. i 2015. sudjelovao je u ciklusu mladih glazbenika "Glazbene staze" u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, a ističe se i njegov solistički recital u HNK-u Split. Ostvario je nastupe diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji, Austriji, Italiji te BiH. Osim kao solist, redovito koncertira i kao komorni glazbenik te korepetitor. Dobitnik je Oskara znanja za akademsku godinu 2011./2012. Godine 2013. proglašen je najboljim studentom prvostupnikom Muzičke akademije Zagreb, a 2014. također je jedan od magistara generacije. Trenutno pohađa poslijediplomski specijalistički umjetnički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb, a djeluje u suradničkom zvanju višeg asistenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter