Vecer ribarske tradicije u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos brojnosti i atraktivnosti raznih dogadanja na Poluotoku koja su se dešavala proteklog vikenda tradicionalna Vecer ribarske tradicije u grad svete Eufemije privukla je veliki broj poklonika mora, dobre spize i glazbe. Sam odziv publike i nije zacudio organizatore, djelatnike Turisticke zajednice Rovinja iz poznatog razloga jer je poznato da je ova manifestacija još prije pet godina proglašena najatraktivnijim turistickim proizvodom na Jadranu i to u okviru nacionalnog natjecaja Hrvatske turisticke zajednice "Plavi cvijet". A razloga za posjet Rovinju bilo je pregršt.

U trenutcima dok je suce još uvijek pržilo vruci kamen i rivu najodvažniji- clanovi Limene glazbe, svojim su mimohodom glavnom gradskom Ulicom Carera, a potom i nastupom na Trgu maršala Tita, glazbom i nastupom pozivali gradane na prvu, od dvije ovogodišnje najavljene Veceri ribarske tradicije.

Nakon trubaca, puhaca i svih ostalih limenjaka KUD Marco Garbin iz Rovinjskog Sela, pokazao je posjetiteljima kako se tanca i svira po domaci, dok su ocekivano bitninaši- clanovi KUD-a Marco Garbin, izvodeci bitinade, pjesme koje glasovima oponašaju instrumente, oduševile publiku.

U moru raznovrsnih i nesvakidašnjih dogadanja, medu kojima i opletanja demižona konopom, krpanja ribarskih mreža ili pak citavog preseljenja "morskog" Muzeja "Trani" na otvoreno jedan je dogadaj plijenio pažnju i za njega se tražila "karta" više. Naime, na Malom je molu u more porinuta obnovljene batana "Leonberg", cak dvanaesta po redu kojoj je rekonstrukcijom i vrijednim rukama rovinjskih kalafata vracen život i osiguran siguran povratak u more. Ne treba zanemariti ni cinjenicu da je batana, brodica s ravnim dnom karakteristicno plovilo rovinjskih ribara a samim tim i jedan od najvažnijih simbola Grada.

Nakon porinuca batane, na red je došla glazba. Na dvije pozornice izmjenjivali su se vrsni glazbenici. Centrala je bila u znaku klape Libar i Nene Belena i Fiumensa, dok je intimnija, smještena na Velikom molu bila rezervirana za pulske Anelide, Vesnu Nežic Ružic, Sergia Predena Gatta i Riccardo Bosazzi Quintet.

Istovremeno, na velikom se ekranu moglo uživati u atraktivnim dokumentarnom filmovima snimljenim daleke 1937. i 1963. godine koji su nijemo svjedocili da je i jucer baš kao i danas Rovinj jedan od najljepših gradova Mediterana. Fešta bez ica i pica i ne bi bila kompletna. Za morske delicije pobrinula se Maistra d.d. i Udruga Kuca o batani, dok su "domaci" vinari i maslinari najzaslužniji za dobru produ vinske kapljice i opojno i kvalitetno maslinovo ulje. (Napisala i snimila Nina ORLOVIC RADIC, porinuce snimio Dalibor TALAJIC)


Podijeli: Facebook Twiter