Večer putopisne (foto)poezije

Poezija Maje i Dijane Klarić u književnom svratištu 'Zvona i nari'
Poezija Maje i Dijane Klarić u književnom svratištu 'Zvona i nari'

Književno svratište Zvona i Nari u Ližnjanu stalno organizira zanimljiva događanja i gostovanja. Njihovi gosti, osim što borave u ovom inspirativnom prostoru, priređuju i raznolika događanja za publiku.

Protekle je srijede ondje gostovala Maja Klarić. Njezino je gostovanje bilo tim značajnije jer je predstavila svoju poeziju i fotografije svoje pokojne sestre Dijane. Sestre su bile iznimno vezane, no Dijana je nažalost nakon teške bolesti preminula krajem ožujka, a Maja je nastavila svoj i njezin rad.

Izložene fotografije dio su ciklusa "Plan bijega: Australija" u kojima je Dijana Klarić zabilježila detalje sa svog putovanja u Australiju prošle godine. U Ližnjanu su posjetitelji mogli pogledati deset fotografija s prepoznatljivim i manje prepoznatljivim motivima od kojih je svaka i izravno, naslovom ("Obuj cipele", "Osvajaj vrhove", "Očekuj neočekivano") poziv gledatelju na aktivan odgovor, poziv ne samo da se krene stopama ove mlade, prerano preminule fotografkinje, već i da Dijani "posudi" vlastite stope i putuje tamo kamo ona za života nije stigla.

Sestre su dijelile strast prema umjetnost, ali i putovanjima, tako da su zajedno propješačile i poznati Camino de Santiago. Inače, Majina nova poetska zbirka izlazi uskoro.

Od otvorenja nove polivalentne dvorane u svibnju ove godine, ovo je već peti program ližnjanskog književnog svratišta, a za sredinu rujna najavljeno je i gostovanje tršćanskih pjesnika, bračnog para Adriane Giacchetti i Gianluce Paciuccija koji će se uz vlastitu poeziju predstaviti i s pučkim, angažiranim pjesmama. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter