Vecer posvecena momjanskom muškatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U blizini drevnog momjanskog kaštela, nekadašnjeg posjeda obitelji Rota, pod vedrim ljetnim nebom, održana je treca manifestacija "U carstvu muškata" posvecena momjanskom muškatu, jednom od tipicnih istarskih vina.

Cilj ove manifestacije koju su zajednicki organizirali Pucko otvoreno ucilište i TZ Buje, pod pokroviteljstvom Grada Buje i Ministarstva poljoprivrede, je otvaranje puta ka valorizaciji momjanskog muškata i priskrbljivanju mu titule vina s kontroliranim podrijetlom, te promocije cijelog tog kraja.

Momjanski muškat izdvaja se po mnogim karakteristikama od ostalih muškata u Istri, a to svojstvo mu daje specificna klima i tlo upravo na tom manjem geografskom lokalitetu.



Glumica talijanske drame HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke Rosanna Bubola, podrijetlom iz Buja, pripremila je i s Robertom Dubac izvela još jedan igrokaz posvecen povijesti momjanskog dvorca, ljudima i vremenu koja su prohujala. U zabavnom tonu, bio je to svojevrsni sat povijesti ovoga kraja, održan ležerno, kroz zanimljive dijaloge, s laganom dozom humora, dvojezicno, na oba dijalekta.

Momjanski muškatiri vinari Kozlovic, Markežic, Sinkovic, Prelac i Brajko, clanovi udruge proizvodaca momjanskog muškata Vino Momillianum, ponudili su svoje muškate na kušanje, što su brojni posjetitelji rado prihvatili. Našlo se tu pršuta i sira, ali i domacih kolaca, a med s momjanskog podrucja ponudio je Arduino Bubola. Bilo je to ugodno druženje u blizini momjanskog kaštela, spoj muškata i umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter