Večer pjesme u kaštelu Bembo

(A. POKRAJAC)
(A. POKRAJAC)

Zajednica Talijana iz Bala priredila je u kaštelu Bembo večer lijepog pjevanja, na kojoj su glavni gosti bili pjevači i svirači zbora VillaChorus iz Udina. Predstavljajući ih brojnoj publici, Valmer Cusma je rekao da je zbor osnovan 1987., a stalni mu je voditelj Johnny Dario.

Njegujući tradicionalne sakralne i svjetske polifonične napjeve, zbor je postao poznat u cijeloj Italiji, posebno po originalnim aranžmanima praćenih svirkom. Pjesmom Johnnyja Darija "Aria Fuoc" zbor je osvojio Festival frijulanskih kancona. Nastupao je sa poznatim kantautorom Angelom Branduardijem i snimio tri nosača zvuka, posljednji sa kompozicijama svog voditelja. Za nastup u Balama zbor je, između ostalog, odabrao upravo najpoznatije skladbe svog voditelja, i to one inspirirane folklorom. Uz solo pjevanje, Johnny Dario se istaknuo i prateći zbor na nekoliko instrumenata.

Baljani su posebno toplo ispratili svog sugrađanina Marina Florisa, koji je sa svojim pjesmama dospio na glazbene ljestvice Radija Pule. Za ovu prigodu Floris je izveo skladbe "Moreda", koju je na tekst Rosanne Berne komponirao Mauro Giorgi, i "Ola xe la nottolade", nastalu na tekst Valmera Cusme i glazbu Giannija Signorellija.

U programu je nastupio i zbor Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza" iz Umaga. Predvođen Maurizijom Lo Pinto, predstavio se spletom istroventskih napjeva. Vodnjansku Zajednicu Talijana su pak predstavili solisti Luciano Biasiol, Giordano Toffetti i Livio Belci. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter