Vecer nadahnutih izvedbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznimno kvalitetni izvodaci, bogat repertoar te pažljiva publika sastavljena u velikoj vecini od glazbenih znalaca, obilježili su godišnji koncert Istarskog odbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika koji je održan u petak navecer u crkvi sv. Franje.

Najprije su se sigurnim nastupom, gdje je bila vidljiva velika uvježbanost, predstavile pijanistice Aleksandra Golojka i Jadranka Celic Bernaz s Rossinijevom "La gazza ladra" (Ouvertire). Vrlo melodiozno tkivo ove skladbe došlo je do punoga izražaja u interpretaciji ovih dviju vrsnih pijanistica, koje su se iskazale nadahnutom izvedbom.

Izvrstan je bio i kvartet flauta u sastavu Marina Žužic, Jana Kos, Nataša Dragun i Samanta Stell, koje su izvele skladbu Davora Lorkovica "Day off", te pokazale nevjerojatnu uigranost - savršeno su se nadopunjavale i zvucale kao jedno - a svaka je ujedno zastupljena sa svojim interpretativnim rukopisom.

Klavirist Vladimir Mlinaric odsvirao je Debussyjeva "Tri preludija", a nedavno se samostalnim klavirskim recitalom predstavio pulskoj publici, tako da je o njegovom umijecu, tehnici i interpretaciji nepotrebno bilo što dodati.

Dvama hommageima - Schubertu i Edith Piaf, predstavila se pijanistica Vesna Ivanovic Ocvirk, takoder vrlo sigurno i uvjerljivo.

Potom je, u povodu 200. obljetnice rodenja biskupa Jurja Dobrile, izvedena skladba Elde Krajcar Percan, koja ju je i interpretirala za klavirom uz mezzosopranisticu Sofiju Cingula. Krajcar Percan je još jednom pokazala svoju svestranost - i kao skladateljica i kao izvodacica te uvjerljiv dijalog s Cingulom, koja je takoder vrlo predano izvela te skladbe.

Program je završio nastupom talentiranog harmonikaša Ivana Šverka i vrlo sugestivnom izvedbom tehnicki zahtjevnog Kusjakovog "Autumnal sceneries", gdje je ponovno došao do izražaja njegov osebujan, originalan i uvijek caroban dijalog s harmonikom.

Clanovi Istarskog pododbora prošle su godine održali koncert podrške pulskoj Glazbenoj školi, te u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom Istarske županije organizirali koncert posvecen maestru Nellu Milottiju. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter