Večer lijepe pjesme u društvu dobrih domaćina

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja na trviškom placu održana je 15. Večer hrvatskih klapa na kojoj je nastupilo 13 klapa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije. Program, kroz koji su vodili Meri Simičić Beato i Oliver Mlakar, jedan od najslavnijih voditelja u Hrvatskoj, otvorila je pazinska klapa Bukaleta pjesmama "Jabuko rumena" i "Slava Perasta". Prije toga, Željko Mrak, predstavnik organizatora i predsjednik Hrvatskog katoličkog mladenačkog društva "Seljačka sloga-Trviž 1911.", pozdravljajući publiku koja se u velikom broju okupila na placu, podsjetio je da već 15 godina Trviž klapskom pjesmom slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Obljetnica Terana i Kadence

- Ovaj kulturni i glazbeni događaj upisan je na klapsku kartu Hrvatske i pronosi glas ovog kraja i ovih ljudi, upisuje znamen i posvetu riječi onima kojih se sjećamo, hrvatskim braniteljima, rekao je Mrak naglasivši 15 godina djelovanja muške klape Teran i ženske skupine Kadenca koja djeluje u sklopu Hrvatskog katoličkog mladenačkog društva. Ovaj je koncert bio i njihov obljetnički nastup, a prigodom jubileja Kadenca je objavila CD "Dan zahvalnosti", a Teran CD "Čovik od riči". Mrak se posebno zahvalio župniku Anti Žufiću koji je u Trvižu punih 30 godina i od prvih dana pomaže ovoj manifestaciji.

Program je nastavila muška klapa Flumen iz Rijeke, a domaće djevojke iz Kadence otpjevale su "Samo je ljubav tajan dvaju svjetova". Nastupila je i klapa Motovun, pulska Nešpula zapjevala je "Tararajčicu", a slavljenička klapa Trviž "Moju posljednju i prvu ljubav". Vetta iz Vrha, kojoj je ovo bio prvi nastup u Trvižu, predstavila se i pjesmom "Dobro jutro, ca se ne javiješ". Buzetska muška klapa Pinguentum, veteran trviškog susreta, pjevala je "Od zlata su prami tvoji", a klapa Škrljevo "Ne budu me, mati".

Film o 15 godina klapskog susreta

Na ovogodišnjoj Večeri uspješno je debitirala muška klapa Brnistra iz Pule, a poznata umaška klapa Lungomare oduševila je publiku sa "Samo anđeli znaju kako je u raju". U istom je raspoloženju nastavila klapa Volosko te Sebenico iz Šibenika, a za kraj sve su klape zajedno s publikom otpjevale "Croatio, iz duše te ljubim". Prikazan je film o 15 godina Večeri hrvatskih klapa u Trvižu, potom je krenula plesna zabava uz klape Lungomare i Sebenico, a osim na placu pjevalo se i po konobama. (Mirjan RIMANIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter