Večer klapske pjesme - Pinguentum i prijatelji

Klapa Pinguentum (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Klapa Pinguentum (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Posljednja subota u listopadu u Buzetu je već tradicionalno "rezervirana" za koncert "Pinguentum i prijatelji", na kojem je domaćin, buzetska klapa Pinguentum, ugostio četverostruke pobjednice ženske večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i najtrofejniju žensku klapu - Neverin iz Kaštel Lukšića.

Pinguentini su večer započeli "Ružom", koju je na stihove ročkog pjesnika Vlade Pernića uglazbio Josip Kaplan, te nastavili nizati bisere klapskih napjeva, poput dalmatinske narodne "Dojdi u krilo moje" u obradi Joška Buble, ili pak "Pramaliće moje" u obradi Dinka Fia.

Neverinke su iz svog bogatog repertoara uvodno predstavile "Otvor' vilo tu ponistru", narodnu u obradi Duška Tambače, "Ustani Ivo, Ivane" u obradi Mojmira Čačije te "Sagradit ću kuću poli mora", spontano prema pjevanju klape Bunari.

Klapa Neverin dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, a pod vodstvom voditeljice Antonele Pilić Burić, Hrvatsku je predstavljala u mnogim europskim državama. Ističu ovogodišnji nastup na EBU festivalu u Španjolskoj, gdje su održale i koncert koji je emitiran u čak 84 države iz cijeloga svijeta.

Tradicionalni jesenski koncert buzetske klape, u organizaciji GD-a Sokol, u čijem sastavu djeluju, te Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, ujedno je bio i podsjetnik na sve njihove uspjehe.

Ove su se godine pod vodstvom Sanjina Radovića s ovogodišnjeg Festivala dalmatinskih klapa vratili s dvije nagrade: srebrnim Štitom grada Omiša – drugom nagradom stručnog ocjenjivačkog suda, i brončanim Leutom – trećom nagradom publike.

- Broj ukupno osvojenih nagrada popeo se time na 18, od čega je čak 12 zlatnoga sjaja, istaknula je vodeći kroz koncert, Ana Pernić.

Krajem godine, kao dar za Božić, najavila je Pernić, klapa Pinguentum napokon donosi svoj dugoočekivani prvi CD, pod nazivom "U mom kraju". Na njemu će se nalaziti svi napjevi i skladbe s kojima je klapa nastupila u Omišu, kao i istarski i primorski napjevi koje izvodi u interpretaciji klapskog četveroglasja. (piše G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter