Vecer haiku verši

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred sasvim solidnim brojem posjetitelja u utorak navecer u Citaonici kluba umirovljenika održana je vecer haiku pjesama naslovljena Haiku verši.

Predstavili su se autori iz Istre koji su tijekom posljednje dvije godine bili nagradivani na natjecajima diljem svijeta: Marija Pogorilic iz Rovinjskog Sela, Malvina Mileta iz Labina, Marija Maretic iz Žminja i Dejan Pavlinovic iz Pule, koji su uvršteni u brojne antologije haiku pjesništva, razni su casopisi objavili njihove uratke, a priznanja su u protekle dvije godine bila iznimno brojna.

Malvina Mileta je ukratko objasnila što je to haiku, taj poznati trostih cija je domovina Japan, isticuci da se radnja dešava uvijek u prezentu te da su tema priroda i covjek u njoj. Marija Pogorilic se nadovezala isticuci da u haiku nema filozofiranja niti ukrasa te da se taj žanr u pravilu cita uvijek dva puta. Obje su se prisjetile i velike uloge akademika Vladimira Devidea u promociji te pjesnicke forme kod nas.

Dejan Pavlinovic istaknuo je pak cinjenicu da u Istri desetak autora više ili manje intenzivno piše haiku te govorio o natjecajima za haiku pjesništvo u nas. Marija Maretic pokazala je kako melodiozno zvuci haiku napisan cakavicom, a svi su se autori ukratko osvrnuli i na ostale japanske književne forme te su nazocni mogli doznati da je senryu upadica o apsurdnom ponašanju gdje autor promatra radnju sa strane.

Postoje i tri vrste wake - yugen, ushin i mushin, dok je haibun kombinacija haiku poezije i proze.Za tu je prigodu Mileta priredila i izložbu svojih haigi, što je, najkrace receno, haiku slikarstvo, odnosno kombinacija haika i slikarstva. Slika može biti realizirana tehnikom akvarela i olovkom, a to može biti i fotografija ili pak druga kombinacija.


Podijeli: Facebook Twiter