Vecer glazbene carolije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više nego uspješan bio je koncert Elde Krajcar Percan, u povodu 30. obljetnice njezinog umjetnickog i pedagoškog rada, koji je pred punim auditorijem održan u cetvrtak navecer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Tom je prigodom publika mogla cuti kako zvuce njena djela, jer, osim što je vrsna pijanistica i glazbeni pedagog, ona je i kvalitetna skladateljica. Njezine skladbe "Ave Maria" i "Mladost" (potonja prema tekstu Mate Balote) izveo je Akademski mješoviti zbor Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli pod ravnanjem dirigenta Denisa Modrušana. Zbor je pokazao veliku uigranost i besprijekornu izvedbu djela koja su vrlo tecna i nadahnuta.

Elda Krajcar Percan potom je odsvirala tematski blok istarskih skladbi "Istarski preludij" Bruna Krajcara, "Noc pod Cicarijon" Nella Milottija, "Istarska polka" ?eni Dekleva Radakovic te svoje djelo "Dvije meditacije o Istri".

Pijanistica je pokazala odnjegovani stil, vrlo dobro tehnicko umijece spojeno sa sjajnim scenskim nastupom, s posebnim osjecajem za svaku pojedinu specificnost ovih glazbenih partitura, posebice za dinamiku i melodiku. U njezinoj skladbi prisutan je istarski melos, boje i mirisi Poluotoka pretoceni su u zvukove, a autorica je u izvedbu svoje, kao i skladbi ostalih istarskih autora, unijela puno emocija i strasti.



Iznimno talentiran ucenik pulske glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova, Josip Dobric, praizveo je tehnicki vrlo sigurno "Malu suitu", koju je takoder skladala slavljenica.

Stavci naslovljeni "Izgubljeni prsten", "Vreteno", "Uspavanka" i "Nestašni pajaco" zvucali su vrlo uvjerljivo u Dobricevoj interpretaciji, koji je pokazao izniman osjecaj za ritam te za samu liricnost i harmonijsko tkivo skladbe, dajuci joj poseban štih.

Vrlo su dobri i uigrani bili harmonikaši Andrej Pezic i Jasmina Pamer, koji su pokazali kako harmonike mogu lijepo "razgovarati", osebujno i romanticno istodobno izvedbom "Teme 90" Elde Krajcar Percan. Danijela Horvat izvela je precizno i sigurno Rahmanjinov "Preludij", pokazujuci da je iz nastupa u nastup sve bolja i bolja.

Skladan je bio i nastup profinjene sopranistice Mile Soldatic Maric uz pratnju Krajcar Percan koje su izvele "Tri solo pjesme", što ih je Krajcar Percan skladala prema lirikama Dobriše Cesarica. Tako su ove dvije glazbenice sugestivno interpretirale: "Uzdišu vali pjeni se more", "Vocka poslije kiše" i "Slap".

Aplauze i simpatije publike zaradio je i Bruno Krajcar za izvedbu vlastite skladbe "Vino" na klaviru.

Vrlo uvjerljivo i nadahnuto zvucao je Schubertov "Andante" u izvedbi Elde Krajcar Percan, koja je pokazala predani pristup ovoj zahtjevnoj skladbi. Posebno je iznenadio Marko Percan, Eldin sin, inace suradnik našeg lista, koji je za glasovirom iznimno sigurno, strastveno i nadahnuto odsvirao temu "Pirata s Kariba".

Sve je završilo s još dvije skladbe Elde Krajcar Percan "Miserere nobis" i "Passacaglia", koje je vrlo dobro odsvirao Akademski harmonikaški orkestar Sveucilišta Jurja Dobrile, takoder pod ravnanjem Denisa Modrušana.

Na kraju je slavljenica dobila puno poklona i cvijeca. Simpaticna je bila i cinjenica da je tehnicar kazališta, dok je postavljao instrumente i ostale rekvizite potrebne glazbenicima, zaradio aplauze publike uz povik "bravo, majstore".
(Vanesa BEGIC; Snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter