Vecer bošnjacke kulture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicijska glazba i domace slastice obilježili su vecer bošnjacke kulture održane u poreckom Obrtnickom domu. Treci i najmasovniji susret dosad okupio je tristotinjak clanova Nacionalne zajednice Bošnjaka Poreštine koji su ovom prilikom proslavili njeno osnivanje, a u tome su im se pridružili i brojni gosti iz manjinskih zajednica diljem Istre.

Glavni gosti susreta bili su clanovi kulturno-umjetnickog društva "Sevdah" iz Ljubljane. Osnovan prije dvije godine, ovaj KUD okuplja folklornu, pjevacku i dramsko-recitatorsku sekciju, te je publika imala prilike vidjeti njihove "Koreografije bošnjackih igara iz okolice Doboja", "Bosanske obicaje - ašikovanje kroz igru i pjesmu" te se prisjetiti tradicionalnih bosanskih narodnih pjesama.

Nastupili su i mladi harmonikaši Šejla Kotoric, Hana Hasanagic i Denis Šahic, nagradivani ucenici porecke Osnovne glazbene škole "Slavka Zlatica", te pjesnici Fadil Gracic iz Pule i Lejla Rom iz Umaga.

Osim u glazbi i plesi, Bošnjaci i njihovi gosti uživali su i u autenticnim slasticama - baklavama, tufahijama, urmašicama, gurabijama i drugim.

- Želimo da ovaj susret kulture i prijateljstva posluži kao osnova za suradnju medu narodima Slovenije i Hrvatske kao i svih Bošnjaka koji žive u ove dvije države, rekao je Džemal Saracevic, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Poreštine, organizatora ovog dogadanja.


Podijeli: Facebook Twiter