Večer akademskih glazbenika

Zoran Tomaić i Ana Sterpin Zagoranski
Zoran Tomaić i Ana Sterpin Zagoranski

Hrvatsko-talijansko društvo iz Zagreba održalo je u petak navečer koncert prijateljstva u pulskoj Zajednici Talijana. Nastupili su svi redom akademski glazbenici koji ostvaruju uspješne nastupe u zemlji i inozemstvu, dobitnici brojnih nagrada i priznanja, a mnogi od njih uspješno se bave i pedagoškim radom. Svi su oni proveli nazočne kroz zanimljivu djelu najljepšim glazbenim partiturama iz raznih stilskih razdoblja.

Proslavljeni tenor Hrid Matić nadahnuto, uvježbano, strastveno i koncentrirano je uz glasovirsku pratnju Gaja Matića Marovića otpjevao Lukačićev "Sicut cedrus" iz zbirke moteta "Sacrae cantiones". Potom su četveroručno nastupile pijanistice Ana Debeljuh i Aleksandra Santin Golojka s meditativnom Elgarovom "Salut d'amour" i živahnom Casellovom "Marcettom, polkom", gdje je posebno dolazila do izražaja bogata kontrapunktna linija. Scarlettijevu skladbu "O Cessate di piagarmi", Franckovu "Panis angelicus" i pjesmu V. Russa i E. Di Capue "Te vurria vasa'" izveli su tenor Zoran Tomaić, koji je i organizator ovoga koncerta i harmonikašica Ana Sterpin Zagoranski. Suptilan dijalog flaute i klavira došao je do izražaja u Bachovoj "Sonati za flautu i basso continuo u g-molu", u izvedbi Samante Stell i Aleksandra Santin Golojka, a potom je ponovno nastupio duo Hrid i Gaj Matić s "Ombra mai fu" i "Core 'ngrato".

Giulianijevu serenadu odsvirao je trio koji sve češće i sa sve većim uspjehom zajedno nastupa, gitarist Domagoj Terzić, violinist Milan Grbić i violončelist Dražen Maretić. I za kraj zahtjevnim slavenskim plesovima A. Dvoraka predstavio se nadahnuti klavirski duo Tatiana Šverko i Leonardo Angelini. Na kraju je kao dodatak većina navedenih glazbenika izvela popularni "O sole mio". Akademski obrazovani glazbenici ponudili su vrlo dobre izvedbe, i s tehničkog gledišta, te s emotivnog, budući da su bili jako nadahnuti. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter