Vece place u istarskom turizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nekoliko kruga pregovora koji su se okoncali prošlog tjedna, sve turisticke tvrtke pristale su na povecanje placa, a prema podacima iz godišnjeg izvještaja Sindikata Istre i Kvarnera, Plava Laguna u Porecu je vodeca po materijalnim pravima radnika. S ovim poslodavcem dogovoreno je povecanje place od 2,86 posto, cime najniža osnovna placa sada iznosi 3.410 kuna.

Ova ce se, inace najveca osnovica, primjenjivati do listopada kada bi trebalo uslijediti novo povecanje. S ovim je poslodavcem, koji isplacuje najvece place, dogovorena i jednokratna nagrada od 600 kuna bruto, a radnicima je prethodno isplacena stimulacija u slicnom iznosu za srpanj i kolovoz, kao i regres od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora. Takoder, radnici su dobili i božicnicu u iznosu od 2.500 kuna te dar u naravi vrijednosti 400 kuna.

S druge strane, radnici su najlošije prošli u rovinjskoj Maistri, gdje je postignuto svega dva posto povecanje placa.

- Iako je tijekom pregovora koji su se vodili od pocetka rujna poslodavac prethodno davao i bolje ponude, od njih je kasnije odustao. Maistra je najmanje povecala place, a k tome je jedino turisticko poduzece koje radnicima nije isplatilo jednokratnu nagradu za uspješno odradenu sezonu, iako su za devetomjesecno razdoblje prikazali dobit od preko 90 milijuna kuna. Time su negirali dosadašnje stavove da su im kadrovi najvažniji resurs u poslovanju, napominje Marina Cvitic predsjednica Odbora za ugostiteljstvo i turizam u SIK-u.

Krajem prošlog tjedna postignut je i dogovor u Rivieri Porec, gdje je placa povecana za 2,5 posto. Prethodno su radnici dobili jednokratnu nagradu u iznosu 20 posto place, božicnicu od 800 kuna, dar u naravi te regres.

Do porasta place od 2,58 posto došlo je i u Istraturistu Umag, gdje su radnici dobili i jednokratnu nagradu od 842 kune, a isplacen je i regres. Prethodno su place od dva do pet posto povecane i u Maslinici Rabac, hotelskoj tvrtki Rabac i Laguni Novigrad. U Maslinici je isplacena i božicnica u iznosu 2.500 kuna, jednokratna nagrada u iznosu 1.000 kuna svim stalnim i sezonskim radnicima koji su u radnom odnosu bili duže od tri mjeseca, a po 500 kuna dobili su radnici s najnižim primanjima, a rijec je o sobaricama, cistacicama, pomocnim radnicima i radnicima u vešeraju.

U Laguni Novigrad radnici su primili regres u iznosu od 60 kuna bruto po danu godišnjeg odmora i božicnicu od 2.500 kuna. Novo povecanje place trebalo bi uslijediti u svibnju, a pregovori sa sindikatima pocinju u ožujku. I u tvrtki Rabac novo povecanje place uslijedit ce u svibnju, i to sukladno s rastom prosjecne place u Hrvatskoj, odnosno oko 2,5 posto. I ovaj je poslodavac radnicima isplatio jednokratnu nagradu, božicnicu, stimulaciju te dar u naravi.


Podijeli: Facebook Twiter