Vece place u istarskim hotelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslodavci u Istri ipak su promijenili prvobitno negativne stavove, pa je sve izvjesnije da ce u svim turistickim tvrtkama doci do povecanja placa u ovoj i sljedecoj godini, priopcili su iz Sindikata Istre i Kvarnera nakon ovotjednih pregovora koji su se vodili u najvecim turistickim tvrtkama u Istri: poreckoj Rivieri, Plavoj Laguni u Porecu i rovinjskoj Maistri.

Pregovori su posebno uspješni u Plavoj Laguni, koja je po ocjeni sindikata vodeca tvrtka u turizmu po materijalnim pravima radnika. U cetvrtak, 5. studenoga SIK i Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) su s ovim poslodavcem dogovorili povecanje place od 2,86 posto od 1. studenoga, cime najniža osnovna placa sada iznosi 3.410 kuna. Ova bi se osnovica primjenjivala do konca listopada sljedece godine, do kada bi se trebalo dogovoriti novo povecanje placa. U Plavoj Laguni dogovorena je jednokratna nagrada od 600 kuna bruto, a radnicima su i prethodno isplatili stimulacije u slicnom iznosu za srpanj i kolovoz, kao i regres od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora. Slijedi isplata božicnice od 2.500 kuna, te dar u iznosu od 400 kuna.

U Maistri pregovori još nisu gotovi, no sindikati vjeruju da ce se radnicima povecati placa retroaktivno od 1. svibnja. U Rivieri Porec predlaže se povecanje place od 1. sijecnja, ali dogovor izmedu sindikata i poslodavca još nije postignut. Ova je tvrtka ostvarila ove godine izvanredne i, s obzirom na nepredvidivu situaciju, neocekivano dobre rezultate. Stoga nas zacuduju prilicno kruti stavovi poslodavca oko nagradivanja radnika za ovu godinu, odnosno povecanja placa za iducu godinu, tim više što je dobit za devetomjesecno razdoblje povecana za 5,5 posto u odnosu na lani, vele u SIK-u. S poreckom Rivijerom SIK nije uspio dogovoriti jednokratnu nagradu u visini od 20 posto place za listopad koja ce se isplatiti sa sljedecom placom, božicnicu u iznosu od 800 kuna te dar u vrijednosti od 400 kuna. Ova je tvrtka isplatila za srpanj jednokratnu nagradu u iznosu od 300 kuna svim radnicima te regres za godišnji odmor u iznosu od 65 kuna bruto po danu godišnjeg odmora.

U posjednih desetka dana pregovora s poslodavcima SIK je postigao znacajne rezultate i u tvrtkama gdje sam djeluje. Za radnike hotela Maslinica Rabac placa ce se povecati od 1. sijecnja za 3,3 posto te ce im se isplatiti božicnica od 2.500 kuna. Takoder, u rujnu je isplacena jednokratna nagrada u iznosu od 1.000 kuna svim stalnim i sezonskim radnicima koji su u radnom odnosu bili duže od tri mjeseca, a u listopadu 500 kuna svim radnicima koji imaju najniža primanja, a rijec je o sobaricama, cistacicama, pomocnim radnicima i radnicima u vešeraju.

U hotelskoj tvrtki Rabac placa je povecana od 1. svibnja za dva posto, a sljedece godine u svibnju ce se povecati sukladno rastu prosjecne place u Hrvatskoj, oko 3 posto. Radnici ce dobiti jednokratnu nagradu u iznosu od oko 40 posto svoje prosjecne place, što iznosi od 1.200 do preko 2.000 kuna za stalne radnike, a za sezonske razmjerno vremenu provedenom na radu. Sindikat je s poslodavcem dogovorio i isplatu božicnice od 2.500 kuna te poklon u iznosu od 400 kuna. U kolovozu je isplacena stimulacija od 300 kuna.

U Laguni Novigrad dogovoreno je povecanje place od 1. svibnja do 31. prosinca za pet posto, a razlika za period od svibnja do rujna isplatit ce se s placom za listopad. Tada ce radnici dobiti i regres za iznosu od 60 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, dok ce s placom za studeni biti isplacena božicnica od 2.500 kuna. Za sljedece povecanje place od 1. svibnja 2010. godine pregovori ce zapoceti u ožujku sljedece godine.

U SIK-u isticu da od svih turistickih tvrtki jedino Istraturist Umag odugovlaci s pregovorima.


Podijeli: Facebook Twiter