Vece kazne za komunalne prekršaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos cinjenici da urbanizam i prostorno planiranje ponovno nisu bili na dnevnom redu, posljednja je sjednica umaškog Gradskog vijeca ne samo održana, vec je u pet i pol sati njena trajanja jednoglasno donesen niz odluka.

Vijecnici su tako digli ruke za ukljucivanje Grada u izgradnju stanova prema Programu društveno poticane stanogradnje (POS), godišnji plan korištenja javnih površina te izmijenjenu odluku o komunalnom redu s višestruko vecim novcanim kaznama za prekršaje.

Kako je istaknuo IDS-ovac Daniele Fattor, koji je prošli put pozvao na glasanje protiv dnevnog reda te je i preuzeo odgovornost za neodržavanje te sjednice, sa stranackim se kolegama složio da nece opstruirati rad vijeca, iako njihovom zahtjevu ponovno nije udovoljeno.

"Cinimo to u interesu Grada", rekao je tražeci da iduca tema bude tematska iskljucivo sa spomenutim pitanjima kljucnim za razvitak Umaga.

Ocekivalo se novo rasplamsavanje diskusije, no gradonacelnik Vili Bassanese je nastupio u jednako pomirljivom i konstruktivnom tonu, objasnivši da "iz objektivnih tehnickih razloga" dosad nisu bili u mogucnosti pripremiti materijale, ali ce to uciniti u roku od tridesetak dana, u kojem bi se toliko spominjana sjednica trebala i održati.

Izmijenjenom odlukom o komunalnom redu pravnim osobama za niz prekršaja, medu kojima su zauzimanje javne površine bez odobrenja, nepropisno odlaganje otpada, neodržavanje vanjskih dijelova zgrada te, kad su oni neposredno okrenuti prema ulicama i trgovima, vješanje i izlaganje po njima odjece, posteljine i slicnog, slijedi novcana kazna od 5.000 kuna umjesto dosadašnjih 800 do 1.000 kuna, odgovornim osobama u pravnoj osobi, fizickim osobama i roditeljima i starateljima djece - prekršitelja 3.000 umjesto od 150 do 200.

Vijecnici su se složili da tu odluku sad treba i primjenjivati da bi uveli više reda u prostor. Prihvatili su i izmjenu odluke o porezima prema kojoj je porez na kuce za odmor moguce naplacivati i vlasnicima koji imaju prijavljeno prebivalište na podrucju Umaga, što mnogi strani državljani cine samo da bi izbjegli tu obavezu.


Podijeli: Facebook Twiter