Veća sigurnost zračnog prometa i Istre kao destinacije

Radar se nalazi na mjestu starog vojnog radara u Banjolama (Neven LAZAREVIĆ)
Radar se nalazi na mjestu starog vojnog radara u Banjolama (Neven LAZAREVIĆ)

Nakon što su u studenom prošle godine predstavili vrijednu investiciju izgradnje nove modernizirane radarske postoje Monte Kope u Banjolama, predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) predvođeni direktorom Draganom Bilaćem, sastali su se jučer u sjedištu Županije s istarskim županom Valterom Flegom, a sastanku je prisustvovao i tehnički ministar turizma Anton Kliman.

Povod sastanka bilo je puštanje u operativni rad radara u čiju je kompletnu obnovu HKZP investirala 11 milijuna kuna, a koji će pokrivati područje u takozvanom terminalu Pula koji pak pokriva Istarsku županiju i Kvarner. Kako je jučer rečeno, novi uređaj koji se nalazi na tornju visokom 12 metara, znatno će doprinijeti i većoj kontroli samog prostora oblasti kontrole leta, a uređaj koristi najsuvremeniju tehnologiju takozvani "Mode S" koji omogućuje da se iz zrakoplova doslovno "izuče" mnogo više informacija.

U skladu s master planom

Nakon sastanka, župan Valter Flego je izjavio da je nova radarska postaja vrlo vrijedna investicija ne samo za Istru već i za cijelu Hrvatsku, dodajući da će takva ulaganja u budućnosti sigurno rezultirati većim brojem zrakoplova koji će dolaziti u pulsku Zračnu luku.

- To se pak savršeno poklapa s našim županijskom Master planom razvoja turizma, ali i s Master planom razvoja Zračne luke. Mogu se samo iskreno zahvaliti ovoj ozbiljnoj tvrtci koja u Istri zapošljava 54 osobe i koja je smogla snage uložiti u opremu i sam radar koji će uz ostala tri u Hrvatskoj, doprinijeti da sutra imamo još veći broj gostiju u Istarskoj županiji ali i veću sigurnost domaćih stanovnika koji koristi usluge Zračne luke Pula. Sasvim sigurno će i Ministarstvo turizma kroz zračnu luku znati prepoznati sve potencijale koje sada možemo koristiti, rekao je Flego.

Na to se nadovezao ministar Kliman koji je rekao da je turističkom sektoru vrlo bitna sigurnost.

- Gdje god dođete na sajmove i razgovarate s partnerima, svi vas uvijek pitaju je li sigurno u Hrvatskoj. Svi znamo da jest, ali jedan od segmenata sigurnosti je upravo i sigurna infrastruktura. Istra je definitivno dominantno auto destinacija, međutim s ovakvim projektima, dolazimo u situaciju kada ćemo sa sigurnošću moći reći da možemo primiti veći broj letova na našim aerodromima u Puli, Zadru i Rijeci i samim time mijenjati strukturu gostiju. U svakom slučaju, nema dobrog turizma bez dobre infrastrukture, naglasio je Kliman i dodao da je ovo jedan dio infrastrukture koju potiču Republika Hrvatska i Vlada, a odnosi se na sigurne prelete, dolete i odlaske s domaćih aerodroma. Kliman je na kraju naglasio "da ovakva investiranja u sigurnost i modernizaciju osiguravaju da bezbrižno možemo dočekati naše goste".

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragan Bilać je kazao da su u upravo u Istri predstavili ulaganje u najmoderniji sekundarni radar koji zrači višestruko maje od limita propisanih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja.

Najmodernija tehnologija

- Radi se o najmodernijoj tehnologiji, a sam radar ujedno daje jedan vrlo kvalitetan servis. Ovime na području Istre i Kvarnera osiguravano dvostruko radarsko pokrivanje i na malim visinama,  što omogućuje puno bolju kvalitetu naših usluga i puno bolju sigurnost, ne samo u Istri i Kvarneru već i šire, naglasio je Bilać zahvalivši se na izrazitoj podršci koju im je u realizaciji ovog projekta pružila Istarska županija.

Na kraju je naveo da HKZP zapošljava 720 ljudi od kojih je tristotinjak zaposleno u sedam podružnica diljem Hrvatske. Naglasio je da imaju veliki značaj na hrvatsko gospodarstvo dodajući da je HKZP treći izvoznik usluga u RH, a većinu svojih usluga isporučuju stranim avio kompanijama.

- Svjesni smo našeg značaja i za funkcioniranje lokalne zajednice i lokalne proračune jer sve to zajedno ima efekt na hrvatsko gospodarstvo. Ovaj je radar kruna našeg trogodišnjeg rada no bez pomoći MORH-a ne bi bilo ništa od cijele priče, budući da su nam pružili ogromnu podršku u pribavljanju svih potrebnih dozvola, kazao je Bilać. Nakon sastanka u Županiji, cijela se delegacija uputila u Banjole gdje su razgledali i upoznali se s radom ove nove radarske postaje.

Španjolski radar

Inače, radarski sustav Monte Kope, na mjestu negdašnjega vojnog primarnog radara u blizini Banjola, pušten je u operativni rad krajem svibnja ove godine. Vrijednost tog sustava, nabavljenog na temelju javnog natječaja od španjolske tvrtke Indre, je oko sedam milijuna kuna, a zajedno s troškovima obnove objekta, izgradnje antenskog stupa, opremanja sekundarnim sustavima potpore i komunikacijskim sustavom, Hrvatska kontrola zračne plovidbe uložila je oko 11 milijuna kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter