Veca prava istospolnim zajednicama iduce godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom travnja premijer Zoran Milanovic je, odgovarajuci na pitanja gradana preko društvenih mreža, porucio da treba razmišljati o tome da istospolne zajednice u Hrvatskoj u buducnosti trebaju dobiti veca prava od sadašnjih.

- Davanjem takvih prava, ili sutra možda i konkretnijih i vecih, ne u smislu potpunog izjednacavanja s brakom, nego jaceg civilno-pravnog uporišta, vece sigurnosti partnerima, nikome se u zajednici ne bi oduzela prava, nego se jednom broju ljudi koji su dio naše zajednice daje veca pravna sigurnost. Nitko nije gay da bi bilo kome u okolini pakostio, nego zato što je takav. Odredene socijalne barijere postoje, necemo ih uklanjati na silu. Pogledajmo kakve zakone donose napredne zemlje, jesmo li toliko lošiji, jesmo li doista gluplji ili toliko kruci od njih da ne možemo prihvatiti dio onoga što su prihvatili katolicka Španjolska ili Portugal, a o nordijskim zemljama da ne govorimo. Nije lekcija, ali razmišljajmo malo o tome, pozvao je premijer gradane 2. travnja.

Milanovicevu najavu su u petak pozdravili iz Iskoraka i Kontre, uz nadu da ce doticne zakone Vlada predložiti, a Sabor usvojiti u kratkom roku. U Saboru, pak, oporba je napala Vladu.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je konstatirala da je stav stranke i odredba Obiteljskog zakona da je brak zajednica muškarca i žene. Moguce povecanje pravne sigurnosti istospolnih parova podržali su pak HNS i Laburisti.

Ministarstvo uprave, kako doznajemo, tek je oformilo radnu skupinu za izradu propisa o gradanskim stanjima, u sklopu koje bi se trebalo raspravljati i o izmjenama Zakonu o registriranom partnerstvu. Prvi nacrt zakonskih izmjena ocekuje se tek pred kraj godine.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic, koji je prije nekoliko dana potvrdio da ce ici na lipanjski splitski Gay Pride, ukratko je odgovorio zbog cega se na to odlucio. "Na splitski pride idem zbog podrške slobodi ljudskih bica, tolerancije i potrebe suprotstavljanja nasilju zbog razlicitosti", kazao je ministar policije. (J. KLARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter