Već u siječnju isplate potpora u poljoprivredi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je u Virovitici da će se s isplatom potpora u poljoprivredi za 2012. krenuti već u siječnju iduće godine bez obzira na zakonski rok koji je predviđen do 30. lipnja.

Jakovina je s predstavnicima poljoprivrednih udruga i lokalne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji sudjelovao na okruglom stolu o aktualnom stanju hrvatske poljoprivrede.

"Repromaterijal je u siječnju najjeftiniji i možemo troškove proizvodnje smanjiti od 15 do 20 posto, ali jako će me ražalostiti ako nakon isplate potpora poraste prodaja automobila", rekao je Jakovina naglasivši da o povećanju prodaje automobila nakon isplate potpora u poljoprivredi ne priča na pamet već da ima podatke da su se takve stvari već događale.

Naglasio je da će ministarstvo poljoprivrede uvesti red i kontrolu potpora te da u sustavu poljoprivrede svi moraju raditi bolje, više i kvalitetnije. 

Ustvrdio je da je nužno svo državno poljoprivredno zemljište staviti u funkciju, a to se namjerava novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji na jesen ulazi u saborsku proceduru. Prednost za zakup državnog zemljišta imat će oni s najboljim gospodarskim programom koji, naglasio je Jakovina, ne mora biti stručan elaborat već kratki prikaz dosadašnje proizvodnje i planova.  

"U Hrvatskoj je prijavljeno više od 230 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nije realno da se svi bave poljoprivredom. Zato će novi zakon o poljoprivrednom zemljištu biti dobar za sve poljoprivredne proizvođače koji dobro rade", rekao je. 

Ponovio je da bi u idućih desetak dana pred vladu trebale ići uredba o uvođenju izvoznih carina na žitarice, odnosno pšenicu, ječam, soju i kukuruz, te izmjene carinske tarife kojom bi se na te iste proizvode, odnosno sirovine ukinule uvozne carine. Napomenuo je da je riječ o privremenim mjerama, dok se situacija na tržištu ne stabilizira.

Uvođenjem izvoznih carina želi se regulirati tržište i eliminirati mogućnost nedostatka poljoprivrednih sirovina na našem tržištu, a smanjenjem carinske zaštite omogućiti da oni koji imaju potreba i sredstva mogu jeftinije nabaviti sirovinu, objasnio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter