Već u nižim razredima će se učiti o seksualnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvašići će morati znati nabrojati namirnice iz piramide zdrave prehrane, servirati i jesti po bontonu, pravilno upotrebljavati WC i nabrojati neželjene posljedice njegove nepravilne uporabe, učiti se pravilnom držanju tijela, pokazati pravilno pranje zubi te zaustaviti krvarenje iz nosa, a također i prepoznati opasnosti kemikalija i lijekova u domaćinstvu, kao i opasnosti od pretjeranog igranja kompjuterskih igrica. Prvi su to sati zdravstvenog odgoja prvašića opisani u kurikulumu objavljenom na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

Osim o pravilnoj prehrani, higijeni, važnosti tjelesne aktivnosti te uvažavanju drugih kao prevenciji nasilničkog ponašanja, učenici će već u nižim razredima početi učiti o seksualnosti, temi oko koje su se lomila koplja kad je zdravstveni (spolni) odgoj dva puta, bezuspješno, bivša Vlada pokušala uvesti u školske klupe. Već u trećem razredu osnovne škole učenici će trebati iskazati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir, a godinu dana kasnije opisati razliku između spola i roda te prepoznati stereotipe. U petom razredu znat će kako pravilno koristiti uloške i tampone te objasniti masturbaciju i tjelesne promjene u pubertetu. Prikaz seksualnosti u pornografiji te muške i ženske seksualne uloge raspravljat će se u šestom razredu, a u sedmom će govoriti o rizičnim spolnim ponašanjima te homoseksualnosti, odnosno seksualnim manjinama i važnosti prihvaćanja različitosti, dok će se osmašima obrazložiti uloga kontracepcije te će ih se upozoriti na spolno prenosive bolesti. U srednjoj školi sve će se ove teme dodatno produbljivati i dopunjavati novim informacijama, dok će maturanti utvrđivati sve dotadašnje gradivo.

Seksualnost je samo manji dio zdravstvenog odgoja koji se sastoji od četiri modula - živjeti zdravo, prevencija nasilničkog ponašanja, prevencija ovisnosti te spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno seksualno ponašanje, a koji bi osim učitelja i razrednika, trebali predavati stručni suradnici, nastavnici prirode i biologije, tjelesnog odgoja te liječnici školske medicine. Prema naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta primjena počinje već ove školske godine iako je kurikulum objavljen tek sada, mjesec dana nakon početka škole, a nastavnici o njemu znaju onoliko koliko mogu sami pročitati u objavljenim materijalima. Sadržaji u kurikulumu samo su manji dio zdravstvenog odgoja, dok će se brojne teme, kao i dosad, obrađivati u sklopu drugih predmeta.

- Nastavnici se ne trebaju zabrinjavati što se tiče dodatnih sadržaja kurikuluma jer će se svi oni održavati u okviru sata razredne zajednice, a nigdje nije rečeno da treba krenuti 1. listopada, važno je samo da se predviđene teme obrade do kraja nastavne godine, kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije.

Ne negira mogućnost da će dio kurikuluma koji se tiče seksualnosti i spolnosti ponovno izazvati buru dijela javnosti, posebice teme o kontracepciji i homoseksualnosti.

- Moguće je da neke udruge reagiraju, ali je pitanje kurikuluma naprosto pitanje odgovornosti ministarstva, odnosno obrazovne politike prema mladima, kazao je ravnatelj. (Piše Maša JERIN)

OPŠIRNO O OVO TEMI ČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter