Već traže sezonce za iduću godinu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U Plavoj laguni i Istraturistu ove je godine bilo zaposleno više od 3.000 radnika, od čega oko 1.100 stalnih sezonaca i gotovo dvije tisuće ostalih sezonaca. Prema podacima iz uprave porečkog hotelijera, prosječna bruto plaća u Plavoj laguni iznosi 8.779 kuna, što je 9,5 posto iznad prosječne plaće u Hrvatskoj i 14 posto više od prosječne plaće u djelatnosti pružanja usluga smještaja.

- Strateško je opredjeljenje kompanije stabilnost i sigurnost radnih mjesta pa su već početkom rujna počele pripreme za 2018. godinu što se tiče zapošljavanja. Na nivou grupe Plava laguna ponuđeno je 311 novih ugovora o trajnoj suradnji na neodređeno vrijeme, 439 ugovora za stalne sezonske poslove u trajanju od tri godine, kao i 862 pisma namjere o zapošljavanju na nivou grupe za 2018. godinu, naglašavaju iz Uprave Plave lagune.

Riječ je, dakle, o ugovorima o radu na neodređeno vrijeme, o ugovorima o radu na neodređeno vrijeme za stalne sezonske poslove (minimalno devet mjeseci rada svake naredne sezone), o ugovorima o radu na tri godine za stalne sezonce te potvrdama o zapošljavanju u sljedećoj turističkoj sezoni.

- Ovih dana su proglašeni i radnici sezone pri čemu su najbolje zaposlenike predlagali njihovi kolege, a predloženo je čak 600 radnika. Nagrada radnicima sezone je 2.000 kuna bonusa. Uz to i činjenicu da je ove godine osnovna plaća svih radnika povećana za tri posto te da je od ranije dogovorena trajna isplata božićnica u Plavoj laguni od 2.500 kuna neto, sezonska stimulacija i regres, ali i besplatan smještaj i tri topla obroka za sezonske radnike koji su na smještaju, možemo reći da se radi o iznadprosječnim uvjetima za hrvatske prilike, ističu iz Plave lagune. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter