Već sada udvostručen broj kruzer gostiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), od početka godine do kraja lipnja, na Jadranu je ostvareno 236 kružnih putovanja stranih brodova, što je 52 putovanja, odnosno 18,1 posto, manje nego u istom razdoblju lani, dok je u lipnju zabilježeno 86 putovanja, 17,3 posto manje nego prošle godine. Kruzerima je u Hrvatsku je ove godine do kraja lipnja došlo 316.654 putnika, odnosno 14,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

U rujnu prestizanje lanjskih rezultata

Očekivano, najveći broj posjeta kruzera u prvih šest mjeseci ove godine imao je Dubrovnik - 183, a slijede Split (79) i Korčula (47). Najviše stranih brodova evidentiralo je prvi ulazak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (65,7 posto), a potom u Splitsko-dalmatinskoj (16,5 posto), što je ukupno 82,2 posto. Ostalih 17,8 posto putovanja ostvareno je u Zadarskoj (7,2 posto), Istarskoj (5,9 posto), Šibensko–kninskoj (3,4 posto) i Primorsko-goranskoj (1,3 posto).

Prema takvim podacima u prvoj polovici 2017. strani brodovi za kružna putovanja ostvarili su najmanje putovanja u hrvatskim lukama u posljednjih deset godina. No, unatoč poražavajućim brojkama za hrvatski kruzer turizam, u prvih sedam mjeseci unutar područja Luke Pula bilježi se porast, kako ticanja brodova na linijskom, tako i brodova na kružnom putovanju, te dolazaka mega-jahti na našem područje.

- Tako je na linijskim brodovima, zaključno s krajem srpnja ove godine, zabilježen promet 20.831 putnika, što je otprilike 60-ak posto više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, pa vjerujemo da ćemo kroz kolovoz i rujan dostići, ali i prestići, prošlogodišnje rezultate, govore nam iz Lučke uprave Pula.

Kako saznajemo dalje iz pulske Lučke uprave, najveći porast bilježi se u dolasku brodova, a samim time, naravno, i putnika na kružnim putovanjima, te imajući u vidu da je tijekom čitave prošle godine pulsku luku, na brodovima tog tipa, posjetilo 3.604 putnika, ovogodišnja brojka od 6.110 putnika znači povećanje gotovo od 100 posto.

Porast dolazaka mega-jahti

- Najave za posezonu su također više nego dobre. Naime, do konca godine očekujemo još 16 dolazaka brodova na kružnom putovanju, pa zaista u tom segmentu rezultati su i više nego zadovoljavajući, doznajemo iz pulske Lučke uprave.

Posljednjih godina bilježi se i znatni porast dolazaka mega-jahti u pulsku luku, a porast takvih plovila na području luke Pula povećan je u odnosu na proteklu godinu za pet posto. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter