Vec prodano zemljište ostaviti vlasnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Reakcija Vatikana je ocekivana, ali moram, nažalost, reci i neprihvatljiva, ocijenio je župan Ivan Jakovcic, komentirajuci slucaj Dajle na današnjoj konferenciji za novinare.

Izrazio je zadovoljstvo odlukom Ministarstva pravosuda da se zemljište u tom podrucju koje je koncem 1990-ih dodijeljeno Crkvi vrati u prijašnje zemljišno-knjižno stanje. On navodi da je dosadašnje stanje opterecivalo javnost, ali i funkcioniranje pravne države.

- Naglašavao sam da se ovdje nikako ne radi o unutarcrkvenom sporu, vec o poštivanju hrvatskih propisa i medudržavnih ugovora s Italijom i Vatikanom. Moram reci da sam razocaran istupom Vatikana, jer su i oni vrlo dobro znali da se vode mnogi prijepori u ovom slucaju, da ima mnogo zainteresiranih strana, ali se ne mogu oteti dojmu da se pokušalo jednostranim potezom, osnivanjem Kardinalske komisije, sve prebaciti u unutarcrkvene odnose, što je znacilo i jednostrano kršenje medunarodnih i domacih propisa, kazao je.

Iako zadovoljan odlukom Ministarstva, istaknuo je da je ona formulirana tako da se «htjelo u cijeli slucaj uvuci Istarsku županiju, sugerirajuci javnosti da je Županija dala zemljište Župi Dajla».



- Prakticno se sugeriralo da je u ovom poslu krivnja na Županiji. Naravno, to odbacujem i u ime prethodnih župana. Dokaz je jedno od rješenja Ureda državne uprave, koje pokazuje o kakvoj se perfidnoj igri tada, koncem '90-ih, radilo. Ured državne uprave donio je tako odluku kojom se Župi dodjeljuje 40-ak parcela, a u jednom se clanku navodi da je obveznik vracanja tih nekretnina Grad Novigrad, koji medutim nikada tu odluku nije dobio. To je pokazatelj realnog stanja '90-ih godina kada se igrala velika politicka igra, a sve skupa nije imalo veze s pravnom državom. Tada je država otimala zemlju Novigradu i davala je Župi Dajla, cineci to na nacin koji je van svake pameti. Sve je tada išlo po politickoj liniji. Sve je rješavao Zagreb. Mi smo se javno suprotstavljali takvim potezima, ali tadašnja politika HDZ-a bila je ocito klasicna politika dodvoravanja Crkvi na sve moguce nacine, dijelilo se šakom i kapom, rekao je Jakovcic.

On se slaže s odlukom da se sve vrati u prijašnje zemljišno-knjižno stanje, ali smatra da ne bi trebalo dovoditi u pitanje vlasništvo nad onim nekretninama koje je Crkva dosad prodala. Naime, rekao je da su sadašnji vlasnici do tih nekretnina došli «pravnim poslom u dobroj vjeri». - Ne može im se sada oteti ta imovina, jer bi to moglo imati katastrofalne posljedice za bilo koji pravni posao u Hrvatskoj, kazao je.

Župan je predložio i osnivanje zajednicke komisije Ministarstva, Istarske županije, Grada Novigarada, Opcine Brtonigla te Porecke i pulske biskupije, koja bi analizirala svaku spornu parcelu.

Žaljenje zbog smjene kancelara


- Izražavam žaljenje zbog smjene kancelara Ilije Jakovljevica, kazao je župan na upit novinara da komentira prvu «žrtvu» slucaja Dajla. - Jakovljevic je imao dobre odnose s Istarskom županijom, ali i nacelnicima i gradonacelnicima. Razumijem razloge te smjene, ali mi je žao jer smo imali zaista odlicnu suradnju, kazao je.

Na pitanje o crkvenoj rasprodaji zemljišta, Jakovcic je kazao: - Pokojni Hek je tada bio šef toga. Tražili su novac za obnovu crkava, izgradnju sjemeništa u Pazinu. Njihovi ciljevi išli su u tom pravcu. Dalje ne mogu komentirati, jer nisam upoznat s time što se cinilo. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter