Već popunjeni svi termini za skupne obilaske kažuna

S prošlogodišnje akcije (Z. STRAHINJA)
S prošlogodišnje akcije (Z. STRAHINJA)

Jubilarna 10. manifestacija Moj kažun za očuvanje suhozidne baštine na Vodnjanštini počinje u petak 13. svibnja, te će se kroz tri vikenda održavati do 28. svibnja. Uz Park kažuna nedaleko od Vodnjana, kao stalnu bazu manifestacije, ove će se godine radionice i akcije zidanja kažuna odvijati i u Galižani, a organizatori iz redova Grada Vodnjana i Turističke zajednice pripremaju brojne novitete za jubilej. Svečano otvaranje je u petak 13. svibnja u 10 sati u Parku kažuna.

- Ovo je jedna od najljepših manifestacija na našem području, kroz koju smo obnovili puno kažuna i suhozida i posjetiteljima usadili vrijednosti naše ruralne arhitekture koju moramo čuvati za buduće generacije kao što su ih bivše sačuvale za nas. Ljudi su kroz ovu akciju stekli i drugačiji odnos prema kažunima, mnogi su se vlasnici javljali za potpore obnove, a kroz deset godina obnovili smo ih 200-injak, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Iz godine u godinu sve je veći interes za posjetitelja pa organizatori ovoga svibnja očekuju između 600 i 700 djece.

- Petak je dan rezerviran za grupe, uglavnom vrtiće i škole, ove nam godine stižu i iz Rijeke, a puno je prijavljenih umirovljeničkih skupina. Tako da su termini bukirani te smo dodali još dva dana da bi ih mogli sve rasporediti, rekla je gradska pročelnica Nensi Giachin Marsetič. Predstavila je pritom i novitete poput programa "Tragom Bartolomea Biasolette", poznatog vodnjanskog botaničara, u sklopu kojeg će petkom stručnjak Slavko Brana s djecom tražiti samoniklo bilje. Turistički vlakić vozit će u područje Salvele te Galižane, točnije lokacije Carignan, gdje će se subotom odvijati radionice gradnje kažuna. Radi se o velikom kažunu čija je obnova počela 2009., a sada će biti nastavljena. "Đir do Galižane" vlakićem odvijat će se subotama, u 10 i 17 sati, trajat će dva sata, a prethodna najava nije potrebna, napomenula je Giachin Marsetič. Radionice će kao i uvijek do sada voditi majstor suhozidne gradnje Branko Orbanić.

- Novost je i program pod nazivom "U potrazi za… kamenom", a riječ je o "potrazi za blagom" na biciklu na ruti dugoj 20 kilometara, sa startom i ciljem u Parku kažuna. Sudionici će dobiti kartu prema kojoj moraju naći lokacije i skriveni pečat, kojim će ispuniti rubrike na karti i tako složiti zagonetnu rečenicu, rekla je Morena Smoljan Makragić, direktorica TZ-a Vodnjana. Potraga će se odvijati tijekom dva vikenda, 14. i 21. svibnja od 16 do 19 sati, a 15. i 22. svibnja od 9 do 12 sati.

Akcija završava u subotu 28. svibnja predstavljanjem primjera kažuna i suhozida iz Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije i Hrvatske u palači Portarol.

Bumbarbike Maraton 21. svibnja

Tradicionalni Bumbarbike Maraton u sklopu ciklusa biciklijada "Jug na dva kotača" vozit će se u subotu 21. svibnja. Prijave se primaju u 16 sati u Parku kažuna, gdje se nalaze start i cilj, a biciklistima će biti na raspolaganju dvije rute - od 10 i od 20 kilometara. Duža ruta vozit će se oko Gurana i Gajane, a kraća oko Salvele. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter