Već ove godine na liječenje u izolsku bolnicu

Bolnica u Izoli mogla bi opet niti na usluzi žiteljima Bujštine 
Bolnica u Izoli mogla bi opet niti na usluzi žiteljima Bujštine 

Posljednji smrtni slučaj pred zatvorenim vratima Hitne pomoći u Umagu, koja skrbi za sve žitelje Bujštine - gradove Umag, Novigrad i Buje te općine Grožnjan, Brtonigla i Oprtalj - uznemirio je i ogorčio stanovnike tih mjesta, pa se težnja za liječenjem u bolnici u Izoli samo još pojačala.

Više od deset godina bezuspješno se tražilo da se stanovnicima tog pograničnog područja omogući odlazak u Izolu, koja je u bivšoj državi izgrađena s namjerom da pokriva i potrebe Bujštine. Osamostaljenjem Hrvatske vrata te bolnice zatvorena su, a njihovo ponovno otvaranje sredinom devedesetih, ali i kasnije izgledalo je nemoguće - sve zbog otpora političke naravi. Nuđene su zamjenske mogućnosti, poput minibolnice u Umagu, koje nikad nisu ostvarene, obećanjima unatoč.

No, u posljednje vrijeme ta je tema aktualizirana i građanima Bujštine najavljeno je da će im izolska bolnica opet biti dostupna u roku od nekoliko mjeseci, najkasnije krajem godine, što će gradovi i općine morati sufinancirati iz svojih proračuna.

Bit će to isključivo za hitne slučajeve, što je zbog reforme hitne koja je od studenog 2011. odnijela već tri života, zapravo i najpotrebnije. Zbog posljednjih nesretnih događaja ogorčeni Umažani i njihovi susjedi, nezadovoljni time što inspekcija nije riješila problem i što je, umjesto da pronađe odgovorne za nepotrebne smrti, objavila tek da je sve bilo po protokolu, ovih dana potpisuju peticiju za smjenu čelnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i povratak organizacije hitne pomoći na sustav prije reforme.

Istovremeno se duboko nadaju Izoli, koja im je za razliku od jako udaljenih Pule i Rijeke - pred nosom. (Tanja KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter