Već jedna modrica zvoni na uzbunu

S okruglog stola Kako pomoći ženama žrtvama nasilja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
S okruglog stola Kako pomoći ženama žrtvama nasilja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

S obzirom je tamna brojka nasilja nad ženama puno veća od broja prijavljenih slučajeva, ženama žrtvama nasilja u obitelji trebala bi se osigurati pravna i psihološka pomoć. Do sada su nasilnici bili obvezni proći psiho-socijalne tretmane, njima je to omogućeno u Buzetu, a sada bi se i žrtvama trebala pružila mogućnost takvog tretmana, jer ih nakon pakla kojeg su prošle treba osnažiti i ohrabriti za daljnji život, zaključak je s jučerašnjeg okruglog stola održanog na temu Pomoć ženama žrtvama nasilja.

Buzetsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova okrugli stol organiziralo je obilježavajući "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", a osim predstavnika brojnih buzetskih udruga, obrazovnih i drugih ustanova, nazočili su mu i predstavnici Policijske postaje Buzet, kao i Sigurne kuće Istre, te buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić.

Alkohol je uzrok

Govoreći o aktivnostima buzetskog Povjerenstva vezanim uz nasilje nad ženama, predsjednica Silvana Pavletić i članica Mirjana Pavletić istaknule su brojne pozitivne napore koji su rezultirali senzibiliziranjem javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja. Povjerenstvo je sudjelovalo i u osnivanju skloništa za žrtve nasilja, Sigurne kuće Istre, koja se dijelom sufinancira iz buzetskog gradskog proračuna, edukaciju prosvjetnih i medicinskih radnika o obvezi prijavljivanja sumnje na nasilje.

Povjerenstvo je iniciralo i osnivanje Kluba liječenih alkoholičara Buzet, s obzirom je upravo alkohol značajan čimbenik kada se govori o nasilju, posebno u obitelji, a potaknulo je i organiziranje psiho-socijalnih tretmana za nasilnike u Buzetu, koji su do tada na takve tretmane morali odlaziti u Rijeku.

Samanta Bermanec, policijska službenica PP Buzet, za maloljetničku delikvenciju i nasilje u obitelji, pohvalila je psiho- socijalne tretmane jer kod nasilnika koji su ih prošli nije bilo recidivista. Istaknula je također da se ove godine na buzetskom području bilježi drastičan pad slučajeva nasilja, no ne zna se što je tome razlog.

- U ovoj godini su podnesena dva optužna prijedloga, prijavljene su tri osobe, dva muškarca i jedna žena, a isto toliko ih je oštećeno i u oba događaja je bio prisutan alkohol. Za razliku od lani kada je podneseno 16 optužnih prijedloga, prijavljene su 22 osobe, a oštećenih je bilo 19 osoba od čega dva muškarca, petnaest žena i dva maloljetnika, dok je u šest događaja je bio prisutan alkohol. Najveći problem je taj što se svjedoci ne žele pojaviti na sudu u svojstvu svjedoka. Drugi problem je što žena negira nasilje, jer bolje je bilo kakav otac nego nikakav, rekla je Bermanec.

Prekasno za 227 žena

Istaknula je da policija odlično surađuje sa Sigurnom kućom koja im je na raspolaganju non-stop, kao i s Prekršajnim sudom koji izriče razne zaštitne mjere. Načelnik PP Buzet Denis Merlić, istaknuo je da nasilja ima, ali se ljudi ne odlučuju prijavljivati takve slučajeve, te je predložio da se pokuša organizirat dolazak psihijatra koji bi bio svakodnevno dostupan u Buzetu. "Statistika je dobra, ali ne odražava realno stanje", ocijenio je gradonačelnik Žulić.

Članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i glasnogovornica Sigurne kuće Branka Žužić, naglasila je da su podaci koji se tiču nasilja u obitelji zaista alarmantni.

- Samo je tijekom osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ubijeno šest žena, lani ih je ubijeno devet unutar obitelji, a kada se kaže da je od 2001. godine do kraja kolovoza ove godine u Hrvatskoj ubijeno 227 žena koje su pale kao žrtve, uglavnom svojih partnera, onda je jasno o kakvom se teškom zločinu radi. Posebno brine trend da osim što žene ubijaju njihovi partneri, sve više sinovi ubijaju majke, a isto tako i unuci bake i djedove. Posebno je važno senzibiliziranje javnosti i promoviranje nulte stope nasilja nad ženama i u obitelji. Treba poslati jasnu poruku. Jedna modrica zvoni za pet do podne, ali kada otkuca podne bude prekasno,  poručila je Žužić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter