Već 2 godine nema koncesija za turističko zemljište

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

I dvije godine nakon donošenja Zakona o turističkom zemljištu pokazao se neprovedivim na terenu. Još uvijek nije izdana niti jedna koncesija za turističko zemljište, niti u kampovima, niti na zemljištu oko hotela i apartmanskih naselja.

Dok je opće poznato da će se model oko kampova mijenjati, kako je još prije više od godinu dan najavio resorni ministar Veljko Ostojić jer mu je želja da se u kampovima ne stvara suvlasnička zajednica između države kao vlasnika zemljišta i turističkih tvrtki kao vlasnika određenih nekretnina, očito bi bilo potrebno da se zakon promijeni i kada je u pitanju procedura oko turističkog zemljišta uz hotele i apartmanska naselja.

Naime, općine i gradovi, kojima je prema ovom zakonu pripalo to vlasništvo te bi njime trebale raspolagati na način da dodijele koncesiju te uberu dugo očekivan novac za svoj, županijski i državni proračun - po dvadeset posto novaca dobivaju općine, gradovi i županija, a ostatak državni Fond za turizam - nisu do danas uspjele riješiti pitanje vlasništva na tom zemljištu.

Upravo zato niti jedan grad i općina u Istri nisu uspjeli hotelijerima, koji su pravodobno poslali svoje zahtjeve, izdati niti jednu koncesiju. Doduše, neki su poslali privremene račune za koncesijsku naknadu, što im zakon omogućava do dodjele konačnih koncesija, čime su naplatili polovicu iznosa na osnovu poslanih zakona. Međutim, dio njih nije ni to odradio, već se "izgubio" u nizu sporova s državom te turističkim poduzećima. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter