Važnost vitamina B12

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od vitamina krucijalnih za održanje tjelesne ravnoteže i opceg zdravlja, a cesto zanemaren, je vitamin B12. Nužan je za normalno funkcioniranje središnjeg živcanog sustava.

Nedavna studija objavljena u prestižnom americkom casopisu Neurology, prenosi www.vitamini.hr, pozabavila se proucavanjem posljedica deficita tog vitamina putem vizualizacijskih dijagnostickih metoda. Koristeci se, izmedu ostalog, i magnetskom rezonancom, znanstvenici su mjerili volumen mozga ispitanika koji su bili deficitarni i usporedivali ga s onima koji su imali dostatan unos B12. Razlika je bila znacajna: najdeficitarnija skupina pokazala je gotovo dvostruko smanjenje volumena mozga u odnosu na skupinu s najvišim razinama B12.

Osim na živcani sustav, vitamin B12 ima blagotvorno, ali i esencijalno djelovanje i na ostatak organizma - sudjeluje u sintezi DNK-a, proizvodnji normalnih krvnih stanica, metabolizmu masnih kiselina, ali i u snižavanju razine homocisteina.

Ako je prisutan u vecim kolicinama, homocistein potice upalne procese, ne štedeci pritom ni kardiovaskularni sustav. S obzirom na to da vitamin B12 uspješno zauzdava ovaj kardiorizicni metabolit, moglo bi se reci da unosom dovoljnih kolicina B12, osim živcanog sustava, cuvamo i srce i krvožilje. Namirnice bogate B12 su crveno meso, jetra, plava riba, morski plodovi, mlijeko i mlijecni proizvodi, a za postizanje blagotvornog ucinka dovoljno je unijeti 500 mikrograma tog vitamina dnevno.


Podijeli: Facebook Twiter