Važnost sporog objedovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje sporije jedu unose manje kalorija od onih koje jedu brže, iako im objed traje dulje.
Istraživaci sa sveucilišta Rhode Island u SAD-u procijenili su utjecaj konzumiranja hrane na unos kalorija. U tu je svrhu 30 zdravih žena, u dobi od 18 do 48 godina, tri puta posjetilo laboratorij. Tijekom prvog posjeta ispunile su anketu o povijesti bolesti, ucestalosti konzumiranja hrane te ponašanju vezanom uz dijete za mršavljenje i tjelesnu masu. U sljedeca dva posjeta od njih se tražilo da pripremljen obrok pojedu sporo ili brzo. Tijekom posjeta kada su obrok morale brzo pojesti, dobile su velike žlice i trebale su jesti bez stanki izmedu zalogaja. Kada su pak obrok trebale pojesti sporo, dobile su male žlice te su morale uzimati male zalogaje. Takoder, izmedu zalogaja morale su spustiti žlicu te prožvakati svaki zalogaj 20 do 30 puta. Glad, sitost, želja za hranom i žed proucavani su u redovitim intervalima prije, tijekom i nakon obroka. Analiza rezultata otkrila je da iako sporo objedovanje produljuje trajanje obroka za 20 minuta, ispitanice su pojele manje kalorija (579 prema 646 kcal) i manju kolicinu hrane (399 prema 445 g) u usporedbi s brzim objedovanjem. Takoder, razine sitosti kao i unos vode bili su znatno veci tijekom sporog konzumiranja obroka, cime se otvara pitanje dodatnog pomocnog mehanizma.
Kao zakljucak, sporija konzumacija obroka može pridonijeti smanjenom unosu energije kod zdravih žena. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se provjerilo odnosi li se taj zakljucak i na cijelu populaciju te razlicite tipove obroka uz dulje razdoblje proucavanja.


Podijeli: Facebook Twiter