Važnost čitanja naglas

Simpatični likovi iz busa čitali i u knjižnici
Simpatični likovi iz busa čitali i u knjižnici

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige, koje se svake godine slavi 2. travnja na dan rođenja velikog Hansa Christiana Andersena, na razne se načine ukazuje na važnost književnosti kod najmlađih, te na ljubav prema čitanju s nakanom da se motiviraju najmlađi da tu naviku održe kroz život.

Čitanje naglas djeci od rođenja

Tom je prilikom u Gradskoj knjižnici i čitaonici obilježena i treća godišnjica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja nazvana "Čitaj mi!".

Kampanja je pokrenuta je 2013. godine u povodu Europske godine čitanja naglas. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle osobe da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja da bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te da bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.

Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu. Gradska knjižnica i čitaonica Pula u kampanju se uključila na samim njezinim počecima i redovito organizira programe čitanja naglas u koje uključuje djecu od najranije dobi, ali i njihove roditelje, djedove, bake, odgajatelje...

Tim se povodom održavaju raznoliki programi koji pomažu djeci da čim prije zavole pisanu riječi - najprije, u najmlađoj dobi da im roditelji ili drugi čitaju, a potom, kada nauče samostalno čitati, da sami čitaju i odabiru si knjige.

Premda se program "Čarobna škrinjica" na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice održava svake subote, kada knjižničarke Antonela Božac Ristić i Nadija Crkvenac djeci čitaju naglas, za treći rođendan kampanje sudjelovali su simpatični gosti iz Udruge Birikina, koje su mališani već upoznali u Veselom autobusu. Pilić Milić, Zečica Lili i opasni zmaj Zemljotres pripovijedali su tom prilikom zanimljive i poučne priče.

Priča "na licu mjesta"

Vesela skupina Udruge Birikina odigrala je skeč koji je pripremila za djecu. Nakon toga djecu su podijelili u dvije skupine te zadali zadatak pripovijedanja priče - zmaju. Svaka je skupina pripremala istu priču te su je naposljetku "prezentirali" Zmajotresu koji ih je sa zanimanjem slušao.

Na kraju se pojavio utjelovljen lik Hansa Christiana Andersena koji je s prisutnom djecom i roditeljima stvorio priču "na licu mjesta"- služeći se samo dječjom maštom. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter