Važno je ne zaboraviti zlocin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko desetaka tisuca ljudi okupilo se u nedjelju u Srebrenici gdje je nešto prije podneva pocela središnja komemoracija u povodu petnaeste obljetnice genocida nad Bošnjacima s tog podrucja što su ga pocinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Medu brojnim izaslanstvima koja nazoce komemoraciji je i hrvatsko, a predvodi ga ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic.

Jandrokovic je po dolasku u memorijalni kompleks u Potocarima istaknuo kako je važno sjecati se zlocina pocinjenih u ime politike koja je zagovarala brutalno etnicko cišcenje.

"Danas obilježavamo petnaest godina od tog strašnog zlocina pocinjenog u ime jedne sulude ideje o etnicki cistoj velikoj Srbiji. U prvom redu želim izraziti sucut za sve žrtve i suosjecanje s obiteljima ubijenih i nestalih ljudi. Dobro znamo da smo mi u Hrvatskoj posebno osjetljivi na to zbog zlocina koji su pocinjeni u Vukovaru, Škabrnji i drugim selima i gradovima.

Poruka koja mora biti odaslana s ovoga mjesta je da se takav zlocin više nikada ne smije ponoviti. Svi oni koji su sudjelovali u organizaciji tog zlocina, svi oni koji su ga pocinili trebaju biti privedeni pravdi i najoštrije kažnjeni kako bismo mogli otvoriti jednu novu stranicu suradnje u jugoistocnoj Europi", kazao je novinarima Jandrokovic.

Na komemoraciju u Potocarima stigao je i predsjednik Srbije Boris Tadic.

Genocid u Srebrenici pocinjen 1995. Godine Tadic je opisao kao tragediju ne samo za Bošnjacki nego i za sve druge narode koji žive u BiH.

"To je tragedija koja se nikako ne može zaboraviti a da bi se na neki nacin umirili oni koji su ostali iza žrtava potrebno je pronaci sve one koji su krivi i osuditi krivce", kazao je Tadic istaknuvši kako on kao predsjednik Srbije na tom nikada nece prestati inzistirati.


Podijeli: Facebook Twiter