Važno djelo o narodnom preporodu u Istri

Dr. Antoni Cetnarowitz autor je nekoliko knjiga u hrvatskoj i južnoslavenskoj povijesti 19. stoljeća (Z. ANGELESKI)
Dr. Antoni Cetnarowitz autor je nekoliko knjiga u hrvatskoj i južnoslavenskoj povijesti 19. stoljeća (Z. ANGELESKI)

Netom objavljena knjiga poljskog povjesničara dr. sc. Antonija Cetnarowitza "Narodni preporod u Istri (1860. - 1907.)" u izdanju zagrebačke Srednje Europe, predstavljena je jučer na pulskom sveučilištu u prisustvu autora i nekoliko njegovih hrvatskih kolega.

U toj, kako su istaknuli promotori, iznimno vrijednoj i važnoj znanstvenoj monografiji ovaj je profesor Jagelonskog sveučilišta u Krakovu nakon dugog istraživanja impresivne arhivske građe u Pazinu, Ljubljani, Rijeci, Zagrebu, Beču, Vatikanu, Trstu, Veneciji i Rimu opisao preporodni proces Hrvata i Slovenaca u Istri koji se odvijao u drugoj polovici 19. stoljeća, sve do iznimno važne pobjede Hrvatsko-slovenske narodne stranke 1907. na izborima za Carevinsko vijeće.

Ta pobjeda, kojom autor zaključuje knjigu, značila je pobjedu cijelog preporodnog pokreta Hrvata i Slovenaca u Istri, a bila je, kako piše, dokaz postizanja visokog stupnja nacionalne svijesti nakon duge i teške nacionalne borbe, zbog čega je 31. svibnja 1907. Naša sloga, uz naslov "Nije Istra talijanska", s ponosom napisala da se sve dosadašnje tvrdnje Talijana da je Istra talijanska pokrajina nisu pokazale istinitima.

Urednik knjige i predstavnik izdavača dr. sc. Damir Agičić kazao je da je autora upoznao prije 21 godinu u Krakovu. Kroz sedam poglavlja dr. Cetnarowicz kronološki prati razvoj narodnog preporoda u Istri, od kraja neoapsolutizma i početka ustavnog razdoblja u Habsburškoj monarhiji do početka 20. stoljeća.

Radi se o značajnom historiografskom djelu koje o složenoj problematici nacionalnih odnosa u habsburškoj Istri u 19. stoljeću progovara jasno i pregledno, znanstveno utemeljeno i, što je važno, bez ideoloških i/ili nacionalnih predrasuda i stereotipa.

- Profesor Cetnarowicz je autor nekoliko knjiga u hrvatskoj i južnoslavenskoj povijesti 19. stoljeća, među ostalim i knjige o narodnom preporodu u Dalmaciji. Prisutan je u srednjoeuropskom kulturološkom krugu, i značajan u širenju spoznaja o hrvatskoj povijesti u Poljskoj, ali i šire, kazao je Agičić.

Dr. sc. Mihovil Dabo naglasio je da su borba za narodni jezik i školstvo činili temelj nacionalne borbe od prvog do zadnjeg saziva Istarskog sabora. Naglasivši ključnu ulogu biskupa Jurja Dobrile i svećenstva u prvoj fazi narodnog preporoda od 1860. do njegove smrti 1882. godine, on je rekao da je autor u knjizi posebno zanimljivo opisao sustavno prodiranje nacionalne politike u najšire slojeve.

"Radi se o vrlo, vrlo važnoj knjizi za istarsku i hrvatsku historiografiju, a i šire", zaključio je je Dabo.

S njim se složio i dr. sc. Nevio Šetić, kazavši da je autor našao neke nove izvore i produbio pojedine spoznaje. Pritom je posebno istaknuo impresivni popis korištenih arhivskih i tiskanih izvora te literature. "Ovo je monografija zrelog povjesničara", dodao je Šetić.

- Čuo sam toliko pohvala i lijepih riječi da sam malo pocrvenio, našalio se dr. Cetnarowicz, zahvalivši se Istarskom povijesnom društvu na organizaciji promocije knjige. Istražujući narodni preporod koji je trajao 50 godina, temeljito je, kaže, obradio općinske, kao i arhive sabora, vlade i namjesništva. Pritom je izrazio zadovoljstvo što je kolega Dabo naglasio ulogu biskupa Dobrile i svećenstva koja je, kaže autor, bila jaka. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter