Važna poveznica autora i likovnih viđenja

Otvaranje izložbe Art-Our: Altre Visioni (M. RIMANIĆ)
Otvaranje izložbe Art-Our: Altre Visioni (M. RIMANIĆ)

U pazinskom je Kaštelu pazinski gradonačelnik Renato Krulčić otvorio je međunarodnu izložbu "Art-Out: Altre Visioni' realiziranu suradnjom Muzeja grada Pazina s udrugom Kat'ars iz Perugie uz potporu Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, a sve to pod pokroviteljstvom Grada Pazina. Na izložbi je svoje radove predstavilo 12 autora od toga devet iz Italije, a u Pazinu su im se priključili pazinski slikari Luisa Ritoša, Lari Ivančić i Noel Šuran. Ova je izložba, zapravo samo postav talijanskih umjetnika, već bila predstavljena u Puli, a nakon Pazina, gdje se množe razgledati do 29. ožujka, izložba seli u Piran, rekao je Denis Visintin ravnatelj Muzeja Grada Pazina, zahvalivši pri tomu Pinu Bonannu, inicijatoru ovog projekta, koji se njime vraća u Istru u kojoj je prije desetak godina intenzivno stvarao.

Bonanno se prisjetio suradnje s brojnim istarskim umjetnicima, ali i djelatnicima u kulturi, a u Pazinu je, kaže, mnogo surađivao sa Sonjom Matijašić i Denisom Visintinom. Napomenuvši kako je ovaj projekt nastao u Perugiji, u suradnji s Institutom za slijepe i slabovidne, kako bi se takvim osobama približila umjetnost, tako da im se slike same prezentiraju svojim pričama, odnosno da to bude prije percepcija umjetnosti negoli gledanje. Kako bi se, kaže, doživjela ta alkemija, ta magija umjetnosti. Projekt je zamišljan kao putujuća izložba na kojoj uz talijanske umjetnika redovito izlažu domaći umjetnici, oni iz grada u kojem je izložba postavljena. Na kraju će svi umjetnici, koji su sudjelovali u projektu, svoja djela predstaviti na zajedničkoj završnoj izložbi u Perugi.

"To je zapravo jedan inovativni pristup izložbi, jer joj se na svakom mjestu dodaju novi radovi, nova imena i tako se isprepliću različiti umjetnički govori, tehnike i tematika obogaćujući umjetnost", dodao je Marino Baldini, povjesničar umjetnosti. Kao što se prije njega Bonanno osvrnuo na globalnu krizu, koja dakako utječe i na umjetnost, Baldini također naglašava potrebu izlaganja likovnih djela i suradnju umjetnika iz različitih sredina, jer likovna je umjetnost univerzalni jezik, jezik koji svi razumiju. Likovna je umjetnost razumljiva sama po sebi naglasio je Baldini, referirajući se na Bonnanova razmišljanja o magiji umjetnosti. Stoga promatrajući svaki rad, koji se promatraču može manji ili više sviđati, može se vidjeti kako su sve to djela vrlo bogatog sadržaja i slojevitog konteksta, iz kojeg se iščitava poveznica između autora koji izlažu na ovoj izložbi, koju Baldini drži važnom jer povezuje razne autore i likovna viđenja. (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter