Vazmeno ručienje u Paladnjaki

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Na jednom od najstarijih istarskih seoskih turizama, agroturizmu Paladnjaki na Žminjštini koji ove godine slavi 20. godišnjicu postojanja, u subotu se održava četvrta gastronomska manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće".

- Ovom manifestacijom nastojimo sačuvati i njegovati lokalnu tradiciju te potaknuti vrednovanje autohtonih slastica i tradicionalne blagdanske hrane koja se priprema u našim krajevima, kazala je Lenka Šajina iz Turističke zajednice Žminja.

Pečenje na ognjišću

Od 15 do 22 sata traje pokazno pripremanje pinci i pečenje na ognjišću u kojem će kuharske grupe predvoditi domaće kuharice Sara, Kristina, Marija i Gracijela. Dolazak su potvrdili i gosti koji će mijesiti pince: cerovljanski i barbanski načelnici Emil Daus i Denis Kontošić te pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci. Nastupit će sekcije Folkornog društva Cere, polaznici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana i Dječjeg vrtića Rapčića te etno skupina Šćike.

Etnolog Noel Šuran održat će predavanje o uskršnjim običajima u Istri, a pozornost posjetitelja svakako će privući izložba pinci i Vazmenih kolača koje će na susret donijeti kuharice iz čitave Istre. Njih će stručno pregledati peteročlani žiri na čelu s poznatom slastičarkom Dragicom Lukin koji će oko 20 sati proglasiti najštabeleju pincu, najštabeleji Vazmeni kolač i najlepče piturano Vazmeno jaje. Održat će se i neslužbeno sveistarsko prvenstvo u pičenju jaja, na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani, a nagrada je privlačna - istrijanska špaleta.

- Neki govori ča van sve to rabi? A zač ne. Okoli Vazma počne turistička sezona, a agroturizmi i kući za odmor na Žminjšćini svi imeju ugnjišće. Moreju speć ten turiston pincu, provat hi navadit da je sami speču. Ali ne samo to nego nudit kompletnu hranu Vazmenega ručienja: špaleta, kobasice, žlomprt, poglavuljina (vrsta pancete) te da se ne zaboravi - naša domaća janjetina, kaže inicijator manifestacije Mirando Mužina koji vjeruje da će ova manifestacija biti inspiracija lokalnim iznajmljivačima turističkog smještaja.

Prelijep ambijent

- Treba vidjeti jedan mali dio naše tradicije u prelijepom ambijentu seoskog turizma Paladnjaki gdje oni koji se nisu stigli sami pripremiti, mogu kupiti sve za uskrsni ručak. Najavljuje se lijepo vrijeme, ali i da ne bude, u agroturizmu ima dovoljno mjesta za sve posjetitelje i veliko parkiralište, kazao je žminjski načelnik Marko Križman. Nakon sela Vidulini, dvaput sela Šivati, ovaj događaj koji je prerastao početnu malu manifestaciju preselio se ove godine u Paladnjake.

Kako doći do Paladnjaki?

Paladnjaki su zaseok u blizini sela Pifari i Prkačini na Žminjštini. Nalaze se na visoravni ponad Drage, a pokraj zaseoka prolazi željeznička pruga. Tu se nalazi i željeznička postaja Žminj koja se smjestila na tromeđi sela Pifari, Prkačini i Paladnjaki, stoga je na manifestaciju moguće doći i vlakom (u 14.27 kreće vlak iz Pule, a u 21.12 se vraća iz Žminja nazad, a slično je i iz Pazina). Dva su glavna cestovna prilazna pravca. U Kanfanaru se skrene u smjeru Vidulini, prođe selo te tik prije nailaska na prugu skrene lijevo. Drugi je način da se na raskrižju u Žminju skrene u smjeru sela Pifari, u tom selu prijeđe pruga, pa nastavi cestom udesno. Postoji i cesta iz smjera Svetog Petra u Šumi preko Krajcar Brega.

Rečet za pinci

- Va moj rečet gre jena kila muki, dvie kockici feci, tri ciela jaja, jedan vanilin cuker, jena šalica običnega cukera, malo soli i maslaca, i ulja prema ukusa da bude ča meklja, korice limuna ili naranči, suhe grožđice, rum ili rakija te mlako mlieko po potrebe. Najprije se feca mora skisat, onda sve to skupa zamiesimo. Čekamo da se kruh pokisa, onda opet premiesimo, opet stavimo kisat i stavimo peć jenu uru, otkrila je svoj recept za pincu studentica Sara Mužina koja je sudjelovala na svakoj manifestaciji dosad. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter