Važan projekt očuvanja baštine

Dario Marušić, Budimir Žižović, Tatjana Kaštelan, Goran Radman i Vlatka Kolarović (Neven LAZAREVIĆ)
Dario Marušić, Budimir Žižović, Tatjana Kaštelan, Goran Radman i Vlatka Kolarović (Neven LAZAREVIĆ)

Predstavljanje 15. i 16. CD-a iz edicije "Arhiv Renato Pernić" održano je danas na Sajmu knjiga, o čemu su govorili Budimir Žižović, glavna urednica Radio Pule Tatjana Kaštelan, etnomuzikolog Dario Marušić i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Moderatorica je bila Vlatka Kolarović.

Ukupno 20 CD-a

- Arhivska građa fonoteke HRT-a Radio Pule sadrži više od tri tisuće snimki na vrpcama koje su katalogizirane i digitalizirane. Dio ovih snimki odnosi se na narodnu glazbu i nastajao je od samih početaka Radio Pule. Od 1963. izvedbe istarskog glazbenog folklora snimale su se i predstavljale u radijskim emisijama, stručnim publikacijama i na javnim manifestacijama. Za to su zaslužni Tone Peruško, Slavko Zlatić i osobito Renato Pernić, naglasio je Žižović ističući da će do kraja ovoga projekta biti objavljeno ukupno 20 CD-ova. Žižović je i napomenuo da je Pernić katalogizirao sjajan fundus, da je marljivo godinama radio i bilježio, i da je upravo zato važno predstaviti tu bogatu baštinu.

Tatjana Kaštelan naglasila je da je zahvaljujući upravo Perniću taj dio narodne baštine došao do mlađih generacija, koje su tako dobile mogućnost upoznati dio tradicije, a navela je da se nakon 20-og CD-a taj projekt neće ugasiti, nego će se nastaviti raditi na očuvanju toga dijela baštine.

Dario Marušić naglasio da je sada takva vrsta glazba svojevrsni trend, dok se nekada na tu glazbu gledalo kao na nešto staro, ruralno i zaostalo, a arhiva Renata Pernića je iznimno velika vrijednosti. Upravo zahvaljujući Perniću, koji je očuvao dio te baštine, sve više mladih svira te narodne instrumente.

Žižović je napomenuo i veliku ulogu ton-majstora Alda Špade, koji je digitalizirao oko tri tisuće starih vrpca, te se zahvalio i Brunu Krajcaru, Ludviku Slani i Denieleu Perniću na njihovoj ulozi u svemu tome.

Marušić je napomenuo da nema mjesta u Istri do kojeg Pernić nije došao, i gdje nije dobro dočekan.

Do svakog sela

Tijekom svoje karijere glazbenog urednika na Radio Puli, Renato Pernić uređivao je i vodio velik broj emisija s tematikom narodnog glazbenog stvaralaštva. Materijale za emisije skupljao je na terenu zajedno sa snimateljem Branimirom Paićem, u autentičnim ambijentima po istarskim selima.

Projekt "Arhiv Renato Pernić" pokrenut je 2002. godine s ciljem digitalizacije i sistematizacije navedenih snimki. Arhiv istarske glazbene baštine na Radio Puli jedan je od najvećih arhiva glazbenog tradicijskog materijala u Europi, pa ovaj projekt predstavlja velik značaj u očuvanju identiteta Istarske županije. Do danas je sav materijal digitaliziran, te je, s posljednja dva, tiskano ukupno 16 nosača zvuka koji predstavljaju reprezentativan uzorak ove građe. U planu je da se do kraja 2016. godine izdaju i predstave još četiri CD-a, čime će se zaokružiti edicija.

Na novim CD-ima, broj 15. i 16., našle su se, među ostalima, i neke od poznatih istarskih narodnih pjesama, kao što su "Zaspal Pave", "Da bi se Ive oženi", "Tamo doli poli mora"... Mjesta koja su ovaj put obuhvaćena su: Krušejak, Pužari, Pićan, Beli Križ, Grimalda, Rakalj, Fumeti, Martinski, Šumber, Brgudac, Trlji, Škitača, Štinjan, Snašići i Topid, te gradovi Pula, Rovinj i Labin. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter