Važan proizvod kulturnog turizma

Nada Prodan Mraković, Siniša Miljević, Ivica Vrkić i Natalija Vugrinec na jučerašnjoj konferenciji za novinare (Neven LAZAREVIĆ)
Nada Prodan Mraković, Siniša Miljević, Ivica Vrkić i Natalija Vugrinec na jučerašnjoj konferenciji za novinare (Neven LAZAREVIĆ)

Peta sezona Istra Inspirita najavljena je u srijedu na konferenciji za novinare u prostoru Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula. Istra Inspirit je kao projekt kreativnog i inovativnog turizma pokrenula 2012. Istarska županija, a operativno poslovanje od ove godine preuzela je IRTA d.o.o. - Istarska razvojna turistička agencija. Ove godine surađuju i s Valamar Rivierom d.d. i vrsarskom Turističkom zajednicom.

Poticaj za nove priče

Direktor IRTA-e Siniša Miljević kazao je da je Istra Inspirit u ovih pet godina prepoznat kao važan proizvod kulturnog turizma, te je projekt osvajao nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu.

- U pet godina održano je više od 300 izvedbi koje je posjetilo 20-ak tisuća posjetitelja, uključeno je stotine i stotine izvođača a možemo reći da Istra Inspirit danas slovi kao uspjeli primjer razvoja selektivnog oblika turizma i uspješan model suradnje javnog i privatnog sektora, kazao je Miljević. U projekt su tako bile umrežene Istarska županija, hotelske kompanije, lokalne turističke zajednice, gradovi i općine i Sveučilište Juraj Dobrila.

Ove godine predviđeno je 26 izvedbi od čega deset u programu Poreč Open Aira -  Festivalu života na otoku Sveti Nikola, a osam izvedbi je već odrađeno. Istra Inspirit se ove godine održava na već poznatim lokacijama s garantiranim doživljajima "Spacio" u Rovinju, 19. srpnja, "Morganovo blago" u Dvigradu, 23. srpnja, "Crispo" u Medulinu, 26. srpnja, "Vještica Mare" u Svetvinčentu, 3. kolovoza, "Vodnjanske štorije 2" u Vodnjanu, 10. kolovoza, "Rogovi ili volovi? Questioni di corna" u Balama, 16. kolovoza, te "Iustitia" u Poreču, 18. kolovoza.

Priča o Istra Inspiritu osim u medijima moći će se pratiti i putem stranice istrainspirit.hr na kojoj postoji i mogućnost rezervacije. Koristit će se i Facebook, Twitter, a posebno će se dati naglasak na Instagram i na YouTube profil.

Pročelnica upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković kaže da Istarska županija i njen Odjel podržavaju ovaj projekt.

- Turizam je zabava, doživljaj, priča a onda kulturni turizam u sve to uključuje tradiciju, običaje, kulturu, kulturno-povijesne znamenitosti a upravo Istra Inspirit objedinjuje sve to, potiče i inicira stvaranje novih priča, valorizira kulturno-povijesne znamenitosti i baštinu pružajući dodatnu vrijednost i pružajući zabavu, smijeh i interakciju s gostima, smatra Naad Prodan Mraković.

Bogat program Casanova festa

Direktorica Turističke zajednice općine Vrsar Natalija Vugrinec najavila je osmi Casanova fest.

- Casanova fest je osmišljen kao festival koji slavi ljubav i erotiku kroz umjetnost pa su kroz ovih sedam godina organizirana brojna predavanja, izložbe, predstave, filmske projekcije, književne večeri i koncerti a sve je bilo popraćeno enogastronomskom ponudom, kazala je Vugrinec, a ove godine su uz pomoć Istra Inspirita festival odlučili osvježiti. Iz starog dijela grada sele se na rivu, u uličicu koju su nazvali Casanovina ulica i na bine uz samo more. Program se održava u petak i subotu 24. i 25. lipnja, a uz ostalo gosti se mogu ukrcati na brod ljubavi i strasti gdje ih očekuje zabava pod maskama, DJ Luca Montecchi, senzualne plesačice i ples s Casanovom. U isto vrijeme ugostitelji će ponuditi svoju gourmet priču uz glazbu. Na programu je i video izložba fotografija Đanija Celije, program Global Disco, a na programu je i živa glazba, speed dating, dolazi doktor za libido i gatara, a Istra Inspirit će uprizoriti dolazak Casanove u Vrsar te predstaviti najpoznatije ljubavnike. Svi detalji mogu se naći na www.casanovafestvrsar.com.

Istra Inspirit i Poreč Open Air kao savršen spoj

Istra Inspirit započinje u nedjelju na otoku Sveti Nikola s programom "Čarobni otok Sveti Nikola" koji je namijenjen prvenstveno obiteljima s djecom. Posjetitelji će moći uživati u interaktivnoj zabavno-edukativnoj šetnji otokom tijekom koje će upoznati svijet mitova i legendi Istre, kao i čarobni svijet Julesa Vernea i njegove mašte, romantičnu ljubavnu priču grofa Polesinija i njegove supruge Isabelle, kao i zgode i nezgode slavnog kapetana Morgana i njegove družine. Sve će biti popraćeno audio-vizualnim elementima, plesom i dramom. Program će se održavati svake nedjelje do 21. kolovoza u 20.30 sati. Ulaz je besplatan za goste otoka i građane Poreča, a inače se plaća karta za brod 50 kuna i to je obiteljska karta.

Direktor marketinga kompanije Valamar Riviera d.d. rekao je da se suradnja s Istra Inspiritom ostvarila kroz Poreč Open Air - Festival života koji se ove godine prvi put događa u Poreču i imat će više od sto događanja koja će se od 19. lipnja do 10. rujna izmjenjivati na raznim lokacijama u Poreču.

- Ideja cijelog festivala je udahnuti život u destinaciju kroz inovativne programe i kreativne koncepte. Istra kao destinacija, Poreč i Hrvatska raspolažu stvarno fantastičnim prirodnim i povijesnim resursima, ali ako se u to ne udahne dašak inovativnosti i programa uz rad ljudi koji ovdje žive uz turizam sav taj potencijal neće donijeti rezultat koji maksimalno može. Kao vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj, u poziciji smo da možemo povlačiti inicijative i biti zajedno s partnerima festivala a to su Grad Poreč i Turistička zajednica Poreča te niz partnera iz privatnog sektora koji su se uključili u naše programe koji se izmjenjuju na lokacijama koje nisu samo gradske ili od Valamar Riviere. Poreč Open Air - Festival života je kolaž raznovrsnih doživljaja koji je namijenjen svim uzrastima i koji će se događati na raznim mjestima. Istra Inspirit kao dio tog festivala je stvarno bio jedan prirodan match i izbor. Jako smo se brzo dogovorili jer se stvarno lijepo uklopilo, kazao je Vrkić. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter