Važan korak do cilja od 392 studentska ležaja


Rektor pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile prof. dr. sc. Alfio Barbieri i direktor splitske tvrtke VV-projekt Ivan Vulić potpisali su ugovor o javnoj nabavi usluga izrade glavnog i izvedbenog projekta, s pripadajućim troškovnicima u vrijednosti od 642 tisuće kuna, za izgradnju građevine Paviljon "2" te rekonstrukciju građevine Paviljon "3". Važan je to korak k proširenju studentskih smještajnih kapaciteta sadašnjeg Studentskog doma pulskog sveučilišta.

Porast broja studenata

Potpisivanju je ispred projektnog partnera Studentskog centra Pula nazočio ravnatelj Miodrag Čerina te članovi projektnog tima.

Nakon otvorenja novog Studentskog doma i restorana u Puli u rujnu 2015., a s obzirom na stalni porast broja studijskih programa i studenata Sveučilišta te sve intenzivnije programe mobilnosti, započelo se s prikupljanjem sredstava za proširenje studentskih smještajnih kapaciteta, na postojećim česticama u okviru starog bolničkog kompleksa. Odlukom Županijske skupštine iz svibnja prošle godine, na tim je lokacijama unutar starog bolničkog kompleksa Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli dodijeljeno pravo građenja na rok od 30 godina.

Podsjetimo, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Studentski centar Pula, kao projektni partner, prijavili su u srpnju 2016. projekt "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula". Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, i to na Poziv "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020". Cilj je bio ishodovati bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje investicije kojom bi organizirani smještajni kapaciteti u Puli porasli na brojku od 392 studentska ležaja.

Poziv je bio usmjeren na podršku javnim visokim učilištima za proširenje i poboljšanje njihovih smještajnih kapaciteta za studente s naglaskom na studente u nepovoljnom (socio-ekonomskom) položaju. Ciljevi poziva bili su usmjereni smanjenju troškova studiranja i povećanju mogućnosti pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju. Također, jedan od važnijih ciljeva bio je i povećanje kapaciteta studentskih domova, prvenstveno kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih kapaciteta i gdje je to moguće, gradnju novih.

Bespovratnih 58 milijuna kuna

Nakon uspješno okončanih svih faza evaluacije projektnog prijedloga, 12. prosinca 2016. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU-om) i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU-om) u ukupnom iznosu odobrenih bespovratnih sredstava 58.403.812 kuna. Riječ je o stopostotnom financiranju odobrenim bespovratnim sredstvima od čega se 85 posto iznosa dodjeljuje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR-a), a 15 posto iznosa čine nacionalna sredstva.

Nakon potpisivanja ovog ugovora, izradom Studije izvodljivosti, Idejnog arhitektonskog projekta, Konzervatorskog elaborata, Geodetskog projekta, Geomehaničkog elaborata, izradom Glavnog i Izvedbenog projekta, za što je rok 97 kalendarskih dana, odnosno do studenog ove godine, okončat će se priprema cjelokupne projektno-tehničke dokumentacije novih studentskih smještajnih paviljona, u cjelini financirana iz tih bespovratnih sredstava.

Poboljšanje uvjeta studiranja

Nesporno je da će realizacijom ovog projekta, svim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile biti znatno poboljšani uvjeti studiranja i studentskog života u Puli. Značajan je to iskorak koji će studentima pomoći pri podmirenju troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja. I ono što je najvažnije: prvenstveno onim studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studentima s invaliditetom, onima kojima je to najpotrebnije. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter