Vatru u Pazinki izazvao aparat za rezanje metala

Požar u Pazinki (A. DAGOSTIN)
Požar u Pazinki (A. DAGOSTIN)

Uzrok požara koji je 17. rujna buknuo u prostoru tvrtke Brati Ritoša, odnosno nekadašnjoj Pazinki, u Ulici Šime Kurelića u Pazinu je nepoštivanje mjera zaštite od požara prilikom uklanjanja starog ventilacijskog sustava, pokazao je očevid koji su proteklog petka ondje obavili policija, općinski državni odvjetnik, inspektor zaštite od požara i vještaci Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' iz Zagreba.

Utvrđeno je da su prilikom korištenja alata za rezanje metala otopljene čestice pale s gornje etaže skladišnog prostora na zapaljivi materijal na donjoj etaži. Pritom je nastao otvoreni plamen koji se proširio na ostale zapaljive materijale u skladištu. Doznajemo da se cijeli događaj još obrađuje pa zasad nema ni kaznenih ni prekršajnih prijava protiv odgovornih osoba, kao ni potpunih informacija o točnoj količini i vrsti materijala koji je izgorio u skladištu.

Iako policija nije dala informacije o počiniteljima požara, iz više pouzdanih izvora saznali smo da se radilo o djelatnicima tvrtke za skupljanje, reciklažu i trgovinu ostacima i otpacima Metis iz Kukuljanova kraj Rijeke čije smo vozilo na dan začetka požara snimili u neposrednoj blizini zapaljenog skladišta. Policijski očevid obavljen je tek u petak, 26. studenog, jedanaest dana nakon začetka požara jer istražitelji prije toga nisu mogli prići još uvijek tada usijanom mjestu događaja.

Još uvijek postoji velika opasnost od urušavanja dijela susjednog skladišta pa su u tvrtki Brati Ritoša trakama osigurali zgarište. S obzirom na to da se čekao policijski očevid, osiguravatelj skladišta će tek tijekom ovog tjedna procijeniti koliko iznosi šteta.

Podsjetimo, prema informacijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje u skladištu je izgorjelo 75 tona raznog PVC materijala (cijevi, prešanih vreća i sličnih predmeta) i 12 tona briketa za potpaljivanje. (A. DAGOSTIN/M. KOŠTA)

Dvokut ECRO još uvijek nije objavio rezultate analize zraka!

"Inspekcija zaštite okoliša, nažalost, još uvijek nije dobila rezultate mjerenja onečišćujućih tvari koje su praćene tijekom požara od tvrtke Brati Ritoša", stoji u posljednjem odgovoru glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša i prirode Marine Halužan od koje smo zatražili da nam proslijedi rezultate analize zraka, dok su nas u tvrtki Dvokut ECRO bili uputili na samog naručitelja analize.

"Zasad smo dobili tek predračun od tvrtke Dvokut ECRO, a rezultate još uvijek čekamo", kazao nam je Adriano Ritoša, vlasnik tvrtke Brati Ritoša čije je skladište izgorjelo.

Njegova je tvrtka bila zakonski obvezna angažirati ovlaštenu tvrtku za ispitivanje zraka, što je i učinila na dan požara da bi se odmah saznalo je li došlo do zagađenja zraka opasnog po građane. No, ni dva tjedna nakon događaja iz zagrebačke tvrtke Dvokut ECRO nema odgovora. Ritoša kaže da može samo pretpostaviti da rezultati mjerenja nisu alarmantni jer bi ih u suprotnome već obavijestili iz angažirane tvrtke.

 


Podijeli: Facebook Twiter