Vatrometom, glazbom i tradicijom zajedno u svjetliju budućnost

Bashkim Shehu (N. LAZAREVIĆ)
Bashkim Shehu (N. LAZAREVIĆ)

Vatrometom i koncertom pod nazivom "Zajedno u svjetliju budućnost" večeras su spektakularno obilježeni 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Hrvatske te 68. godišnjica osnutka NR Kine. Mjesto zbivanja bila je Arena u kojoj su ovog ljeta uspješno nastupili kineski glazbenici, a potporu organizaciji ove manifestacije dali su Istarska županija i Grad Pula, no iza svega stoji Veleposlanstvo NR Kine, koje je Pulu i Istru izabralo za organiziranje ove svečane proslave čime je najveći istarski grad postao tek četvrto mjesto izvan Kine na kojem se događaj održao nakon Rima, Pariza i New Yorka.

Tim povodom cijela Arena bila je osvijetljena crvenom bojom kao simbolom Kine i jednom od dviju boja hrvatske šahovnice no glavni dio manifestacije, uz nastup glazbenika iz pokrajine Chengdu, bio je veliki vatromet koji je najavljen kao najduži u povijesti Pule. Trajao je čak 20 minuta.

Za visoke državne dužnosnike i strane veleposlanike bio je upriličen doček na crvenom tepihu, dok su u Areni nastupili članovi kineske umjetničke skupine Chengdu koji su izveli tradicionalne pjesme i plesova, pokazali kako izgleda kung-fu, a program su uveličali akrobati i plesači s maskama. Kina je zemlja duge tradicije poznata po nekim od tih elemenata kao što su borilačke vještine ili vatromet, no i Pula je poznata po tradicionalnom vatrometu kojim se svako ljeto otvara filmski festival. Kineski turisti zadnjih su godina sve brojniji u Puli, a večerašnja manifestacija bila je još jedna prilika da se povežu Hrvatska i daleka Kina. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter