Vatromet za najvece kino pod vedrim nebom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji, 58. festival igranog filma u Puli otvoren je u prepunoj Areni uz tradicionalnu svecanost koja je kulminirala nažalost kratkotrajnim vatrometom. Festival je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, a prisutni su bili americki redatelj James Ivory koji je primio Zlatnu Arenu za životni doprinos filmskoj umjetnosti, pulski gradonacelnik Boris Miletic, istarski župan Ivan Jakovcic te ostali kulturni i politicki uglednici grada domacina i ostalih gradova.

Puljane je pred Arenom docekao Puhacki orkestar Grada Pule koji je izvodio glazbu iz filmskih klasika. Svi oni koji nisu mogli doci u amfiteatar svecanost su mogli pogledati na Prvom programu HTV-a. Svecanost su vodili glumci Leonora Surian i Damir Markovina, a publika je u pauzama mogla pogledati foršpane filmova iz Nacionalnog i Medunarodnog programa.



Na programu su bile i tri glazbeno-scenske tocke. Prvak Berlinskog državnog baleta Leonard Jakovina i solisti Baleta HNK-a u Zagrebu Daniil Yastrebov, Eugen Dobrescu, George Baldovin, Roger Neves i Edgar Castillo plesali su u koreografiji inspiriranoj filmom "Metropolis" koju potpisuje Staša Zurovac, a gudacki kvartet Porin izveo je hrvatsku himnu i tri kratke filmske teme Bernarda Herrmanna iz filmova Alfreda Hitchcocka. Prije samog vatrometa na binu se popela dama hrvatske šansone, Gabi Novak, koja je s pjesmom iznenadenja najavila svoj koncert filmskih songova koji se održava danas u Circolu.



Nakon svecanosti slijede dva filma, jedan iz Nacionalnog i jedan iz Medunarodnog programa: drama "Lea i Darija" redatelja Branka Ivande s Klarom Naka i Tamy Zajec u glavnim ulogama, te ljubavna drama "Prošle noci" redateljice Massy Tadjedin u kojem glume Keira Knightley, Sam Worthington i Eva Mendes.

Publiku je u Areni docekala i nova digitalna tehnika jer niti jedan film u Nacionalnom programu nije prebacen na traku, popularnu 35-icu. Pulski amfiteatar sljedecih ce dana biti domacinom još 15 projekcija, a svi ljubitelji filmskih hitova u utorak ce moci pogledati zadnji nastavak serijala o mladom carobnjaku "Harry Potter i darovi smrti 2".


Podijeli: Facebook Twiter