Vatrogasni dom ostaje prioritet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U proteklih godinu dana Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula temeljem Zakona o vatrogastvu udruženo je u Podrucnu vatrogasnu zajednicu Pula i Vatrogasnu zajednicu Istarske županije.

Danas broji ukupno 92 clana s nekoliko novoprimljenih clanova i manjim brojem neaktivnih koje su izbrisali iz evidencije clanstva, a od spomenutih clanova 50 ih je izvršujucih, 22 djece i mladeži, te 20 clanova bez ispita, stariji vatrogasci i podupiruci clanovi.

Ovi su podaci, izmedu ostalog, predstavljeni na redovnoj godišnjoj Skupštini DVD-a Pula održanoj u petak na kojoj je bilo govora o radu društva tijekom protekle godine, ali i o programu za rada za ovu godinu.

- Buduci da naše društvo u sklopu preventivne djelatnosti zaštite od požara organizira za svoje clanove razne obuke i školovanja, moram sa zadovoljstvom konstatirati da su mladi clanovi iskazali veliki interes za školovanje i usavršavanje.

U prošloj smo godini organizirali školovanje za vozace, pa je pet naših clanova položilo C kategoriju. Cilj nam je do ljetne sezone pokušati školovati preostali broj clanova društva koji nemaju položen ispit za vatrogasca i time ih ukljuciti u operativni dio posla, rekao je predsjednik DVD Pula Petar Znahor.

Tijekom ljetne sezone, kada postoji velika opasnost od izbijanja požara na otvorenom, DVD Pula ponovo je organizirao dežurstva i ophodnje angažiravši za to 40 aktivnih clanova društva, koji su uocili 17 nedozvoljenih paljenja vatre na otvorenom prostoru, sudjelovali u 79 preventivnih vatrogasnih osiguranja u gradu Puli i u gašenju 24 požara, što na podrucju svog djelovanja, što izvan njega. Svoj doprinos zaštiti od požara DVD Pula dao je i zapošljavanjem cetiri svoja clana u Javnu vatrogasnu postrojbu Pula, što ih je ucinilo ponosnima, baš kao i cinjenica da je njihova ženska ekipa u teškoj disciplini Fire Combat u sportsko-vatrogasnom natjecanju u Balama lani osvojila prvo mjesto.

- Naše je vatrogasno društvo danas dosta dobro opremljeno kako tehnickom, tako i osobnom zaštitnom opremom. Raspolažemo s cetiri kompletno opremljena vatrogasna vozila za gašenje požara, tri za prijevoz vatrogasaca i opreme i jednim zapovjednim vozilom, a nabavljena je i dodatna oprema za ispumpavanje vode iz poplavljenih podrucja.

U ovoj nam godini ostaje zadatak da s Gradom Pula pocnemo rješavati pitanje smještajnog prostora društva, jer nam je neophodan vatrogasni dom kako bismo što kvalitetnije i uspješnije odradivali sve poslove i zadatke, a njih je zaista puno, porucio je Znahor.

Ovom je prigodom podijeljeno 21 priznanje i odlikovanje zaslužnim clanovima društva, medu kojima je desetero djece u dobi od šest do 12 godina dobilo pismeno priznanje i kipic Vatrogasac, a osmero mladih znamenje vatrogasne mladeži.

Ivani Peric i Nevenu Kelemenu dodijeljene su broncane medalje za opci doprinos, a spomenica za desetogodišnji rad u DVD-u Pula Eleni Delmonaco. U ovoj godini DVD Pula nastavit ce s obukama, edukacijama djece i mladeži, preventivnim aktivnostima na zaštiti od požara, te suradnjama s javnim vatrogasnim postajama i DVD-ima u funkciji što efikasnije zaštite od požara.


Podijeli: Facebook Twiter