Vatrogascima obecali sve što su tražili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda su u cetvrtak trebali prosvjedovati na zagrebackim ulicama, hrvatski vatrogasci ocito su uspjeli pritisnuti Vladu i izboriti se za svoje zahtjeve. U prilog im je svakako išlo i zahuktavanje prosvjeda diljem Hrvatske, a Vladi nije bilo svejedno da se tisucama nezadovoljnika pridruže i vatrogasci.

Naime, najavljene demonstracije ispred središnje zgrade Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) odgodene su u zadnji tren, a tome je prethodio izvanredni sastanak predstavnika vatrogasnih udruga i sindikata s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom.

Po rijecima koordinatora Sindikata profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Emilija Radoševica, sastanak s Karamarkom bio je uspješan, a i ministar se, veli Radoševic, složio s konstatacijom da je vatrogastvo u Hrvatskoj doseglo dno.

Premda zvuci nevjerojatno, vatrogascima je obecano sve što su tražili - povlacenje sporne Vladine odluke o smanjenju placa i materijalnih troškova, izdvajanje vatrogastva iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, rješavanje radnopravnog statusa vatrogasaca, osnivanje ravnateljstva za vatrogastvo pod MUP-om, a uskoro ce se vidjeti hoce li Vlada udovoljiti i zahtjevu za smjenom celnika DUZS-a Damira Truta i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

- Iako naš prosvjed nije bio usmjeren prema Vladi, vec prema DUZS-u, naravno da nikome nije u interesu novi prosvjed. Problemi u vatrogastvu nisu od jucer, a nakon odluke o minimalnim standardima postalo je jasno da bi place vatrogasaca u 46 postrojbi došle u pitanje, veli Radoševic.

Prosvjed su tek privremeno odgodili i sada je na cekanju dok se ne vidi misli li Vlada ozbiljno, a za to ima vremena 14 dana, kada bi se zahtjevi sindikata trebali naci u saborskoj proceduri, odnosno kada bi se trebala povuci odluka Vlade o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije vatrogasaca.

Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Frankovic veli da je ministar Karamarko bio iznenaden postupcima Truta i Jurina, koji su svojim postupcima destabilizirali vatrogasnu službu i nisu bili u stanju rješavati probleme koji se protežu vec godinama.

- Karamarko je dao nalog suradnicima da ispitaju i utvrde sve cinjenice i predlože odredene mjere, a ako se utvrdi da su celni ljudi davali lažna izvješca ministarstvu o problematici u vatrogastvu, naravno da cemo i dalje tražiti njihovu odgovornost, odnosno smjenu.

Neprihvatljivo je da se odluka o smanjenju sredstava za place i materijalne troškove donosi u veljaci, kada su proracuni gradova i opcina vec zatvoreni. Ovo nipošto nije dnevno-politicki problem, vec problem koji vec godinama potresa vatrogastvo, veli Frankovic i dodaje da je nemoguce vatrogasnim mjerama gasiti nagomilane probleme u vatrogastvu.


Podijeli: Facebook Twiter