Vatrogasci u Medulinu konačno će imati dom


Ostvarenje 34-godišnjeg sna medulinskih vatrogasaca počinje u ponedjeljak gradnjom vatrogasnog doma u Medulinu. Idućeg tjedna, naime, kreće čišćenje terena i zemljani radovi na Mukalbi, a dom će biti izgrađen u roku od tri mjeseca, saznajemo od predsjednika DVD-a Medulin Marina Mihovilovića.

Izvođač radova je zagrebačka tvrtka Eding, a njihova vrijednost je 2,6 milijuna kuna. Dobrovoljno vatrogasno društvo dobilo je i milijun kuna od Ministarstva regionalnog razvoja iz fondova Europske unije.

- Uvjet je bio da projekt bude gotov, što smo i imali, a ugovor s ministarstvom je Općina Medulin nedavno potpisala. Mi smo prije mjesec dana digli još dva milijuna kuna kredita kod Privredne banke, a Općina nam je jamac te ujedno vlasnik doma. Rok za otplatu kredita je deset godina uz kamatu nešto nižu od šest posto, kaže Mihovilović. Naime, u 2,6 milijuna kuna nije uračunato opremanje doma i uređenje okoliša.

Dom će se graditi na površini od tri tisuće kvadrata, a sam objekt zauzimat će 640 kvadrata. U prizemlju će biti šest boksova za vozila, kancelarije, sanitarni čvor s tušem i radionica. Na gornjem katu će biti društvena prostorija, dvije kancelarije i dvije soba za dežurstva i kuhinja. Dom će imati i vatrogasni toranj za vježbanje i sušenje cijevi.

- Dom nam puno znači i čekamo ga od 1978. godina kad je DVD i osnovan. Oprema će nam sad biti na suhom, vozila u garažama, imat ćemo svoje kancelarije. Dosad smo opremu držali u prostorijama kampa Medulin, a vozila su parkirana kod zaduženih vatrogasaca, kaže Mihovilović.

U DVD-u su aktivna 42 vatrogasca, ukupno ima 80 članova i ljeti su skoro svakodnevno na intervencijama ili u patrolama, od Pješčane Uvale do Premanture i Medulina. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter